Malmö stad ger stöd till plantskolor för islamism

Kurdo Baksi, författare, debattör och Turkiet-kännare.
I dag fredag håller Erdogans anhängare den första muslimska fredagsbönen i UNESCO-skyddade katedralen Hagia Sofia i Istanbul, skriver debattören och författaren Kurdo Baksi.
Foto: SHUTTERSTOCK

På Islamakademien i Malmö, en förening som erhåller skattepengar från Malmö stad, blåser Erdogan-vänliga vindar. Malmö ska inte stötta organisationer som ställer sig bakom att sudda ut mångfalden i Turkiet, skriver debattören Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I förra veckan beslutade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att omvandla den vackra och Unesco-skyddade katedralen Hagia Sofia i Istanbul till en moské. I dag fredag håller Erdogans anhängare den första muslimska fredagsbönen där. Beslutet om kulturarvet Hagia Sofia har väckt starka känslor runtom i världen. Många menar att den nya statusen för Hagia Sofia skapar polarisering mellan islam och kristendom. 


Bland andra EU, USA, Ryssland och påven Fransciskus har uttryck oro och kritik inför förvandlingen av Hagia Sofia. Högt uppsatta politiker och religiösa ledare runtom i världen anser att Erdogans beslut kan leda till islamofobi som i sin tur föder islamism och jihadism.  


Erdogan har ett starkt stöd inom vissa kretsar i Sverige. På Islamakademien i Malmö, en förening som erhåller skattepengar från Malmö stad och som gärna marknadsför sig som förespråkare av tolerans och mångfald i olika sammanhang, blåser Erdogan-vänliga vindar. 


Akademiens ledare Salahuddin Barakat, som gav stöd till den före detta miljöpartisten Yasri Khan när han vägrade skaka hand med en kvinnlig TV4-reporter och vägrade skaka hand med med kvinnlig programledare i norsk TV applåderar Erdogans beslut i täckta ordalag på sin Facebook-sida. I det långa inlägget använder han högst medvetet det turkiska namnet ”Aya Sofia” och deklarerar att han så fort som möjligt ska gå på ”moskén” Hagia Sofia. Han skriver bland annat: 

Men varför är denna fråga så känslig för västerländska sekulära politiker? Har de helt plötsligt blivit fromma ortodoxa kristna som på religiös grund argumenterar för att konvertera tillbaka moskén till en kyrka? Jag tror knappast det! Nästa besök till Istanbul blir inshaAllah första gången jag besöker denna välsignade böneplats. Må Gud underlätta!


Jag tolkar Barakats ord bara på ett enda sätt: Islamakademien i Malmö stöttar ett intolerant beslut och visar noll respekt för mästerverket Hagia Sofia som är en symbol för mångfalden och en bro mellan öst och väst. 


Men det är inte bara Islamakademin som stöttar intolerans i Malmö. Den av Ankara-avlönade imamen på Muslimska Församlingen i Malmö, som övertogs av Erdogan-kontrollerade Svenska Islam Stiftelsen (Diyanet) 2017, uppmanade nyligen i direktsänd bön att muslimerna i Malmö bör bekämpa homosexuella. Moskén är en av de åtta Erdogan-kontrollerade moskéerna i Sverige och får en och en halv miljon kronor i bidrag årligen från svenska Myndigheten för stöd till trossamfund.


Imamen landar i följande slutsats: ”Lots folk var väldigt förtjusta i den gigantiskt omoraliska homosexualiteten som aldrig tidigare beskådats någonstans i världen. Vad vi lär oss av detta? Jo, att vi ska bekämpa all omoralisk (homosexualitet) som uppstår runtomkring oss.”


Det är samma imam som för tre år sedan i ett Facebookinlägg uppmanade sina följare, att med skärmdumpar ange, ”profiler och webbsidor i sociala medier som stödjer terroristisk verksamhet”. Det vill säga angeriverksamhet mot personer med anknytning till Turkiet som kritiserar eller motarbetar Erdogan i Sverige.


Såväl Islamakademien som Muslimska Församlingen i Malmö ägnar sig åt intolerans med bland annat skattemedel från Malmö stad. Båda institutionerna har i bidragsansökningarna lovar att respektera mångfald, tolerans och medmänsklighet men i själva verket agerar precis tvärtom. 


Det är högt tid att Malmö stad stoppar bidrag till dessa två intoleranta organisationer i kommunen. Malmö ska inte stötta organisationer som ställer sig bakom att sudda ut mångfalden i Turkiet och i Malmö och inte respekterar alla människors lika värde oavsett etnicitet, religion och sexualitet.


Kurdo Baksi

Författare, debattör och Turkiet-kännare