Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö ska vara Sveriges bästa stad att leva i

Charlotte Bossen (C), gruppledare Malmö kommunfullmäktige.Foto: PRESSBILD

Socialdemokraternas politik har under två decennier skapat det Malmö vi ser i dag. Därför lägger Centerpartiet en egen budget för ett hållbart Malmö, skriver Charlotte Bossen (C) i samband med att budgetdebatten i Malmö fullmäktige inleds.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Malmö har en speciell plats i många människors hjärtan. Långa stränder. Myllrande stadsdelar. Mat från hela världen. Nytänkande arkitektur. Ett universitet och parker. Och staden växer så det knakar. Malmö har fantastiska förutsättningar att utvecklas innovativt, grönt och hållbart. Som en del av den dynamiska Öresundsregionen finns förutsättningar till en blomstrande arbetsmarknad. Malmö har potential att bli möjligheternas stad. En stad där medborgare, föreningar, företag och stadens verksamheter har möjlighet att växa och utvecklas.

 

Men för många Malmöbor känns en sådan framtid avlägsen. Många har det bra i Malmö. Men inte alla. Malmö är en delad stad. Den högsta arbetslösheten i landet, skolor där mindre än hälften av eleverna klarar grundläggande behörighet till gymnasiet och hög hemlösheten. Skottlossningar, bilbränder och bomber. Malmö kan bättre och Malmö förtjänar bättre. Med rätt styrning, resurshushållning och ledning kan en negativ trend vändas. Hela Malmö ska blomstra. 

 

Socialdemokraterna har styrt i Malmö i två decennier. Dess politik har skapat det Malmö vi har i dag. Nu lägger de ytterligare en budget som saknar konkreta förslag för att bryta tudelningen av staden. Det kan vi inte acceptera. 

 

Därför lägger Centerpartiet ett eget förslag till budget. Med förslag för att bryta tudelningen, motarbeta hög arbetslöshet, få fler elever i våra skolor att lyckas och minska hemlösheten. En stad med trygghet i hemmet liksom på våra gator. Förslag för att nå Malmös miljömål nås och anpassa för klimatförändringar. Det är dags att vara modiga och nytänkande. Om cirka 25 år når vi en halv miljon invånare. Grunden för den utvecklingen måste läggas nu. Med rätt satsningar, prioriteringar och investeringar bygger vi en hållbar stad för alla. 

 

Centerpartiets förslag för Malmö är:

En tryggare stad. Malmö stad ska verka för en ökad polisnärvaro. Vi vill se ökade satsningar på fysisk trygghet, som belysning och att stadens verksamheter ska arbeta mer förebyggande, bland annat i skolan. 

 

Minskad arbetslöshet. Centerpartiet i Malmö föreslår ökade satsningar på att hjälpa personer som går på ekonomiskt bistånd vidare till ett arbete. Det handlar om ökad uppföljning, kompetensutveckling och att låta arbetsmarknadsavdelningen använda sig av fria aktörer i matchnings- och rustningsarbetet.

 

Stärk Malmös skolor. Ett ökat stöd till våra skolor och krafttag för att tackla psykisk ohälsa måste prioriteras för att vända en negativ trend. Det är en investering i framtiden.  

 

En bättre och valfri äldreomsorg. I dag är kvalitén i Malmös vård och omsorg för låg. Det måste ändras och vård- och omsorgsinstanser behöver ökade resurser. Vi vill också utreda införandet av valfrihet i vård och omsorgsverksamheterna och LSS, individen och frihet måste stå i fokus. 

 

Paket för ett grönare Malmö. Centerpartiet vill se satsningar på hållbara energikällor, grönområden, stadsodlingar och parker. Staden måste anpassa sig till ett ändrat klimat samtidigt som vi arbetar för en bättre miljö med program för minskat matsvinn, närodlad och säsongsanpassad mat, anpassningar för stigande havsnivåer, minimerad plastanvändning, hög vattenkvalitet i våra kanaler och fler träd i stadsmiljön. Vi ska också bli en cykelstad av världsklass, där det är lätt och säkert att ta sig fram på cykel. 

 

Sveriges bästa företagsklimat. Vi tror på Malmö som en plats för innovation och entreprenörskap. Med ökade satsningar på företagande, genom bland annat förenklade tillståndsprocesser och tydliga mål för ett bättre företagsklimat. 

 

En byggprocess för en växande stad. Malmö måste växa tätare och på höjden. Med mindre regelkrångel och större ansvar för byggherrar vill Centerpartiet främja utvecklingen av en trygg och hållbar stad. 

 

Malmö ska vara landets bästa stad att leva och verka i. Med kraftfulla politiska reformer kan näringslivet växa hållbart. Då kan fler barn se sina föräldrar gå till ett jobb. Fler människor kan få möjlighet att bidra till och vara en del av samhället. Så bygger vi en stad för alla. 

 

Charlotte Bossen (C)

Gruppledare Malmö kommunfullmäktige