Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmö ska vara en stad för årsrika

Caroline Öwall (L), vice ordförande i hälsa, vård och omsorgsnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILD

Att våra årsrika Malmöbor ska ha en bra ålderdom är en prioriterad fråga för oss i Liberalerna, skriver Caroline Öwall (L) i en replik till Moderaterna och Kristdemokraterna i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Malmö ska det vara tryggt att åldras. När människor som i årtionden bidragit till vår stad blir äldre är det dags för samhället att betala tillbaka. Att våra årsrika Malmöbor ska ha en bra ålderdom är en prioriterad fråga för oss i Liberalerna. Dagarna innan jul antog kommunfullmäktige i Malmö en liberal och socialdemokratisk budget där det framgår tydligt att denna prioritering också präglar vår politik.

 

 

Stora satsningar som på riktigt kommer förbättra årsrikas i Malmös vardag görs nu. Torbjörn Tegnhammars (M) och Torsten Elofssons (KD) debattartikel på Kvällsposten Debatt om att större satsningar på årsrika görs i deras budget stämmer inte. Möjligen i teorin men deras budget saknar både förståelse för implementering och eftersläpning och tappar tyvärr således verklighetsförankring. 

I budgeten från M och C minskar till exempel kostnaderna för försörjningsstöd radikalt från en dag till en annan. En orealistisk förenkling som ger 100 miljoner kronor mer i budgetutrymme som inte finns i verkligheten. Att räkna på det här viset är inte seriöst och kommer framför allt inte leda till en bättre eller tryggare vardag för Malmös årsrika.

 

Vi liberaler förstår att vi alla har olika önskemål och behov och att detta inte upphör för att vi åldras. Därför tycker vi det är viktigt att varje årsrik får de insatser just hen efterfrågar. Med avstamp i vår budget kommer årsrika nu att få större frihet att själv välja vilken form av omsorg och stöd just de behöver. När var och en har olika behov blir det galet om man försöker stoppa in samtliga i en mall.

 

Det förstår en liberal.

 

Hälsa, vård och omsorgsnämnden utvecklar den uppsökande verksamheten och ideella krafters engagemang med syfte att färre äldre ska behöva uppleva ofrivillig ensamhet och att öka livskvaliteten för stadens äldre. Det ska vara enkelt att få tag på information och att få hjälp, råd och stöd. Det ska vara självklart vart i kommunen man ska vända sig för rådgivning och hjälp. Därför införs en äldreombudsman.

 

En annan viktig satsning är att alla över 70 år nu har möjlighet att åka avgiftsfritt med kollektivtrafik inom Malmö. Genom möjligheten att fritt röra sig i staden hoppas vi att fler ska få ta del av en roligare vardag. Detta är en satsning som blivit väldigt omtyckt av våra årsrika Malmöbor.

 

Nu är vi med och styr rodret i en mer liberal riktning för Malmö. Liberalerna kommer alltid stå upp för stadens årsrika, som en gång byggde Malmö. Därför är vårt löfte till Malmöborna att på riktigt verka för rätten att styra över sitt eget liv även på äldre dar.

 

Caroline Öwall (L)

Vice ordförande i hälsa, vård och omsorgsnämnden