Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö ska fortsätta sträcka sig mot himlen

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd Malmö.Foto: EMIL LANGVAD/BILDBYRÅN
Turning Torso i Malmö behöver fler likar, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: SHUTTERSTOCK

Moderaterna föreslår ett skyskrapeprogram för Malmö som plågas av socialdemokratisk stadsutveckling där fem våningar är byggstandard. Den som inte har ambitioner att bygga högt har heller inga höga ambitioner, skriver oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Malmö siktar vi alltid lite högre. Vi är vana vid att ha Sveriges bästa fotbollslag, vi byggde kaxigt Sveriges högsta byggnad och flera av Sveriges mest spännande företag kommer från Malmö. Moderaterna vill att Malmö ska fortsätta sträcka sig mot himlen. Därför borde Malmö bli skyskrapornas stad.

 

Malmö är Sveriges tredje största stad, men samtidigt är vi till ytan en av landets minsta kommuner. Unga människor från hela Sverige flyttar till vår stad för att studera, för att få leva i en fri och tolerant storstad och få bo precis vid tröskeln till hela kontinenten. Malmö Stads prognos är att staden om 25 år når en halv miljon invånare. Frågan är då, hur ska det kunna få plats en halv miljon människor i en av landets till ytan minsta kommuner?

 

Moderaterna är kritiska till likriktningen i den socialdemokratiska stadsbyggnadspolitiken. I sann socialistisk anda bygger man likadant överallt, utan att ta hänsyn till olika områdens särart. Kortfattat kan man sammanfatta den socialdemokratiska politiken med att man i princip bygger femvåningshus överallt, oavsett om det är på en attraktiv tomt i centrala Malmö eller i Bunkeflostrand.

 

Den som vill flytta ut från staden ska inte behöva flytta till Vellinge för att låta barnen växa upp i ett område med bykänsla. Samtidigt byggs det alldeles för lågt i stadens centrala delar. Malmö är omgivet att Sveriges mest värdefulla åkermark, och det vore helt oförenligt med en hållbar miljö- och klimatpolitik att bygga där. Ska Malmö växa till en halvmiljonstad måste staden därför växa inåt, men framför allt uppåt.

 

Malmömoderaterna föreslår att Malmö Stad tar fram ett skyskrapeprogram där man utreder i vilka delar av staden det skulle passa med en riktigt hög bebyggelse. 

 

Genom att bygga högt och tätt kan parker och grönområden sparas och fler människor kan bo nära kollektivtrafiken. Högre hus innebär också fler bostäder. De höga husen kan dessutom ha en integrerad samhällsservice såsom skolor, förskolor, LSS-boenden eller äldreboenden. 

 

Det är ett enormt slöseri med Malmöbornas gemensamma mark att bygga för lågt på stadens allra mest attraktiva tomter. Moderaterna presenterade under föregående mandatperiod tillsammans med hela dåvarande Malmöalliansen en ambitiös plan för stadionområdet, med hög bebyggelse, områden för idrott och fysisk aktivitet och väl integrerad samhällsservice. Tyvärr blev detta inte verklighet eftersom Liberalerna efter valet fullt ut valde att ansluta sig till Socialdemokraternas låga ambitioner för stadionområdet.

 

Samma sak är på väg att ske i Nyhamnen. Detta är det sista riktigt stora området i Malmös centrala delar som inte är utvecklat. Här måste staden ta chansen att bygga riktigt högt. Det är även den sista chansen i Malmös centrum att bygga bostäder och arbetsplatser för riktigt många människor. När Nyhamnen utvecklas måste det givetvis innebära en stor intäkt för Malmö Stad. Chockerande nog ser det inte ut att bli så. Moderaterna har under två års tid sträckt ut en hand till Socialdemokraterna för att enas om en lösning där vi tar tillvara på Nyhamnens potential.

 

Socialdemokraterna har gjort klart att de inte är intresserade att prata, utan driver igenom en plan med så pass låg och gles bebyggelse att Malmö Stad inte kommer tjäna några pengar alls de närmaste 20 åren på utvecklingen av några av de mest attraktiva tomterna i hela Malmö. Socialdemokraternas låga ambitioner innebär att det kommer byggas alldeles för få bostäder och att kommunen inte får några intäkter som kan finansiera utveckling av andra stadsdelar i Malmö.

 

Malmö Stads ekonomiska flerårsplan bygger på att staden ska ha intäkter på försäljning av mark på 200 miljoner om året. Detta för att bygga upp reserver i Malmös ekonomi. När potentialen i Nyhamnen slösas bort kommer dessa intäkter utebli.

 

Den som inte har ambitioner att bygga högt har heller inga höga ambitioner. Moderaterna vill att Malmö ska fortsätta sträcka sig mot himlen, därför vill vi ta fram ett skyskrapeprogram för Malmö. Det är dags att höja blicken.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd Malmö