Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö presterar sämre än Norrlands inland

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN

Oviljan från Socialdemokraterna och Liberalerna inför att hjälpa människor i Malmö att kunna stå på egna ben är öronbedövande, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) i en replik till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och Liberalerna i sin replik på Kvällsposten Debatt talar om andra partiers krismedvetenhet när de konsekvent under hela mandatperioden röstat nej till alla förslag för att bryta det enorma utanförskap som vuxit fram efter 26 års misslyckad socialdemokratisk politik.

 

Utanförskapet i Malmö saknar svenskt motstycke. 1 av 10 hushåll tvingas att leva på försörjningsstöd för att överleva. Det är tiotusentals Malmöbor som aldrig fått en chans att komma in på arbetsmarknaden, stå på egna ben och ha råd att skaffa en egen bostad. Arbetslösheten i Malmö är över 15 procent, högst i hela Sverige. Det är ett anmärkningsvärt misslyckande av Socialdemokraterna att prestera sämre än avfolkningskommuner i Norrlands inland, trots att Malmö ligger i en av Skandinaviens mest folkrika regioner, med starka universitet och ett geografiskt läge som attraherar stora företag. Trots en långvarig social krissituation har arbetslinjen varit bannlyst i Socialdemokraternas Malmö. Människor som kommit till staden från andra delar av världen med drömmar om ett bättre liv har i stället för positivt höga förväntningar och ett tydligt erbjudande om en snabb väg in i samhället mötts av passiva bidragsutbetalningar som brutit ner utsatta människors självkänsla och inre drivkraft. Socialdemokraternas oförmåga att tro på människor är ett svek och roten till Malmös allvarliga problem.

 

Moderaterna har det senaste året presenterat över 30 förslag på åtgärder för att bryta utanförskapet i Malmö, hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden och stoppa kostnadsexplosionen för socialbidrag i Malmö. Socialdemokraterna och Liberalerna har röstat emot samtliga förslag. Oviljan inför att hjälpa människor att kunna stå på egna ben är öronbedövande.

 

När revisionen samtidigt ger Moderaterna rätt i den kritik vi riktat mot Socialdemokraternas hantering av försörjningsstöden i Malmö och fastställer att styret varken utredd bakgrunden till kostnadsexplosionen för stöden eller har något fungerande arbete mot bidragsfusk är det helt makalöst att Socialdemokraterna och Liberalerna avser skicka ytterligare 200 miljoner kronor av Malmöbornas pengar för att täcka underskott i den redan enorma budgeten för försörjningsstöd.

 

Underskotten beror varken på pandemier eller på omvärldsfaktorer, de beror på en fullkomligt misslyckad socialdemokratisk politik som skapat Sveriges största utanförskap. Det är hög tid för krismedvetenhet kring detta. Malmö behöver en ny politik och ett nytt styre.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö