Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö måste värna familjer och småhus

Vi kristdemokrater vill att översiktsplanen tar avstamp i en ny berättelse om framtidens Malmö, skriver Torsten Elofsson, Martin Hallander och Patrik Ruppel.Foto: SHUTTERSTOCK
Torsten Elofsson, ordförande KD Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN
Martin Hallander, vice ordförande KD Malmö.
Patrik Ruppel, styrelseersättare KD Malmö.Foto: PRIVAT

Socialdemokraterna har en vision om en halvmiljonersstad. Men Malmö behöver inte mer av dålig stadsplanering och storslagna luftslott. Vad Malmö behöver är en ny översiktsplan, skriver kristdemokraterna Torsten Elofsson, Martin Hallander och Patrik Ruppel i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Var och varannan dag kan vi läsa om fluffiga stadsbyggnadsdrömmar där Socialdemokraternas storslagna plan för Malmö som halvmiljonersstad rullas ut, förslag för förslag. Nu senast är det Andreas Schönström (S) som tror att segregationen minskar genom tätare bebyggelse och smalare gator (KvP Debatt 18/6). Signalen från de styrande är tydlig; gilla läget eller flytta på dig, för här kommer Socialdemokraternas halvmiljonersstad och snabbt ska det gå!

 

I kommunens befolkningsprognos förväntas Malmö nå en halv miljon invånare runt år 2050. Resultatet, av prognoser och drömmande utblickar, blir att staden behöver hantera en jättelik befolkningsökning på cirka 47 procent på ungefär 30 år. Som en jämförelse har stadens befolkning under de senaste 50 åren ökat med ungefär 30 procent. 

 

Med makt kommer ansvar och ingen har mer ansvar för Malmös utveckling än Socialdemokraterna som styrt 95 av de senaste 101 åren.  Det vore därför på sin plats att kommunledningen med Katrin Stjernfeldt Jammeh och Andreas Schönström i spetsen är ödmjuka inför omständigheterna som präglar staden. Men i stället går de fram som en ångvält med sin framtidsplan. En plan som innebär mer av detsamma. Det spelar ingen roll att man använder sig av vackra slogans om att man ska ”bygga Malmö helt” eller att det slängs in skejtsamordnare i planen. Med de problem Malmö har med barnfattigdom, trångboddhet, dåliga skolresultat, arbetslöshet och kriminalitet behöver Malmöborna inte mer av samma dåliga stadsplanering och storslagna luftslott.

 

Vad Malmö behöver är en ny översiktsplan med en kursändring till att staden i stället för en massiv befolkningsökning får växa långsamt och långsiktigt med Malmöbornas bästa i åtanke, så att stadens positiva sidor får mer utrymme.

 

Malmö har en fantastisk möjlighet till samverkan med kranskommuner, övriga Skåne, Öresundsregionen och södra Sverige. Här finns goda förutsättningar för en region med gemensam bostads- och arbetsmarknad.

 

Vi kristdemokrater vill att översiktsplanen tar avstamp i en ny berättelse om framtidens Malmö. Ett Malmö där fler barnfötter springer på gräsmattan i trädgården, där äldre kan välja en boendeform som passar dem och där de som drömmer om det urbana livet får plats i en levande stad. Malmö ska vara en stad med olika täthetsgrad, där man väljer att utnyttja stadens förutsättningar genom att låta olika områden behålla sin karaktär. Då appelleras till de värden som har fått invånare och näringsliv att söka sig just dit. Stadens olika delar ska inte likriktas till en ocean av kvarter med 4–8 våningshus.

 

För många Malmöbor är drömmen en bostad med trädgård. Ett stort underskott av sådana alternativ gör att många barnfamiljer i dag väljer att flytta till andra närliggande kommuner. Om Malmö vill värna och attrahera barnfamiljer är det helt centralt att detta alternativ finns när det väl är tid att välja bostad. Småhus ska finnas i alla former och upplåtelseformer så att fler kan förverkliga drömmen om hus och trädgård. Äganderätten är i dag underrepresenterad som boendeform och för att ge Malmöborna fler goda boendealternativ behöver andelen bostäder med äganderätt bli större. 

 

Utvecklingen av staden och våra bostadsområden måste ske med hänsyn. Vill man förtäta ett bostadsområde måste det ske utifrån områdets förutsättningar och dem som redan bor och verkar där. Människor är inte spelpjäser som stadsplaneringen kan flytta runt. Men det är precis vad vi Malmöbor blir med den socialdemokratiska politiken.

 

Det är tid att vi Malmöbor tillsammans säger nej till Socialdemokraternas halvmiljonersplan för Malmö!

 

Torsten Elofsson

Ordförande Kristdemokraterna Malmö

 

Martin Hallander

Vice ordförande Kristdemokraterna Malmö 

 

Patrik Ruppel

Styrelseersättare Kristdemokraterna Malmö