Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö måste ta sitt ansvar mot antisemitism

Synagogan i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Olle Schmidt (L), fullmäktigeledamot i Malmö.
Foto: PRESSBILD

För någon månad sedan kladdades den judiska begravningsplatsen i Malmö ned med hakkors. Ännu en i raden av antisemitiska attacker som kräver insatser. Malmö borde ta fram en ny informationsbok som även behandlar hur antisemitismen är utbredd i Mellanöstern, skriver Olle Schmidt (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Judehatet breder ut sig över hela Europa. I Tyskland och i Frankrike ökar hatbrotten mot judar och i Storbritannien har Labour en partiledare som i åratal flörtat med antisemitiska krafter. Antisemitismen växer även i Sverige, så ock i Malmö.


Nyligen besökte jag Washington D.C. och under ett seminarium nämnde att jag var från Malmö. Efteråt en person kom fram som varit verksam i Stockholm och där varit knuten till den amerikanska ambassaden. Han hade besökt Malmö och frågade om problemen med antisemitismen. Han mindes Malmö som en trevlig och inbjudande stad, men det var bilden av en stad med ökande antisemitism, som starkast präglat hans minne. 


Det finns inga patentlösningar för att komma till rätta med rasism, främlingsfientlighet och hat. I grunden handlar det om att ändra människors beteende och värderingar, något som visat sig mycket svårt. Utbildning, kunskap och dialog är som alltid de viktigaste verktygen.


Överlevaren Hédi Fried har i sin utmärkta skrift ”Frågor jag fått om Förintelsen” besvarat frågor hon fått av elever under sina besök i Sveriges skolor. Drygt 100 000 exemplar av hennes skrift kommer nu att delas ut till landets niondeklassare vid skolstarten. Heder åt Natur & Kultur, Axel Johnson-koncernen samt Forum för levande historia som gör detta möjligt!


Ett digitalt material om antisemitism lanserades nyligen, något som ger oss alla ytterligare verktyg att motverka hatet mot judar. I dag anges oftast att skälet för övergrepp mot judar skulle vara staten Israels politik gentemot palestinierna. Men det finns ju ingen rim och reson att judar i Sverige skall behöva ta ansvar för den israeliska regeringens politik. Kritik mot Israels politik kläs i ord, som alldeles för ofta utmynnar i ren antisemitism.


Tyvärr är det inte enstaka trakasserier och hatattacker vi talar om. Okvädningsord har haglat över rabbinen i Malmö och stadens synagoga har skymfats med stenkastning. För någon månad sedan kladdades den judiska begravningsplatsen i Malmö ned med hakkors. 


När en av dem som överlevt Förintelsen och som genom åren gått ut i skolor för att berätta sin fasanfulla berättelse, fick höra av en ung kvinna efter ett av sina framträdanden: ”Skäms du inte över att vara jude?”, borde alla varningsklockor ljuda. 


Nu finns ljuspunkter som behöver nämnas i detta mörker. Den dialog, ”Amaneh”, som pågår mellan judar och muslimer i Malmö är ytterst välkommen och skall självfallet understödjas. 


En berömvärd insats gör också organisationen Zikaro (hebreiska, minne) som erbjuder föreläsningar om Förintelsen för svenska högstadie- och gymnasieelever av judiska ungdomar, en väg att föra de överlevandes arv vidare.


Jag föreslår nu att en informationsbok tas fram, liknande den som Forum för levande historia presenterade för tjugo år sedan, ”om detta må ni berätta”, en idé från dåvarande statsminister Göran Persson (S).


I stället för att enbart fokusera på den europeiska historien behöver vi bredda oss, även mot de länder i Mellanöstern, där antisemitismen är allmänt utbredd. Malmö Stad bör dra lärdom av Göran Perssons folkbildande insats och följa upp med ett liknande projekt i Malmö i samarbete med bland annat Forum för Levande historia, Svenska Kommittén mot Antisemitism och Open Skåne samt självfallet överlevande från Förintelsen, som sprider kunskap i Malmös skolor och som varit ovärderliga i arbetet mot antisemitismen. Det är i skolan som antisemitismen måste bemötas och bekämpas. 


Vi behöver också aktiva företrädare för liberala och moderata muslimer som tar avstånd från antisemitism och vill bidra till ökat samförstånd.


Under mina fyrtio år i Malmöpolitiken har jag ägnat mig åt en mängd frågor, men ingen så viktig som kampen mot intolerans, rasism och främlingsfientlighet. Det är min förhoppning att den kommunledning i Malmö som tillträder efter valet – oavsett politisk kulör – kan följa upp detta konkreta förslag i kampen mot antisemitism.


Det öppna Malmö förtjänar mer än det rykte som gör att människor över hela värden känner till Malmö i lilla Sverige som en stad med grova antisemitiska problem.


Olle Schmidt (L)

Avgående fullmäktigeledamot i Malmö och före detta EU-parlamentariker