Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö. Foto: PONTUS ANDERSSON
Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö. Foto: PONTUS ANDERSSON

Malmö måste minska beroendet av statliga bidrag

Publicerad

Sverigedemokraternas oppositionsråd i Malmö, Magnus Olsson, skriver om det kommunala utjämningssystemet.

Debatten om det kommunala utjämningssystemet pågår ständigt mellan de olika politiska partierna i Malmö och Sverigedemokraterna är väl medvetna om dess för- och nackdelar. 

Malmö stad, som är den största mottagaren av utjämningsstödet har en ekonomisk situation som i realiteten inte är särskilt bra. Även om resultatet för staden visar plus 962 miljoner för 2016 finns det flertalet oroande faktorer vi måste ha i åtanke. Av kommunens intäkter på 22,6 miljarder kronor är endast 55 procent finansierat av stadens skattebetalare, majoriteten av de resterande 45 procent är intäkter från statsbidrag, utjämningsstödet, markförsäljningar och ett gynnsamt ränteläge. 

 

Enligt SKL:s siffror från 2016 är Malmö landets utan jämförelse största mottagare av generella statsbidrag och intäktsutjämning. År 2016 fick Malmö 4,6 miljarder kronor, det är 81 procent mer än tvåan Göteborg som fick 2,54 miljarder. Utslaget per invånare tog varje malmöbo emot drygt 14 000 kronor. Nästan dubbelt så mycket som snittet i landets tio största kommuner.

Malmö stads andel av medelskattekraften har minskat från 97 procent år 1995, året efter att Socialdemokraterna tog makten, till 85,5 procent år 2015. Samtidigt ökar stadens skuldsättningsgrad, soliditeten minskar och den räntebärande nettoskulden ökar. 

 

Den stora nackdelen med utjämningssystemet är att de politiker som styr Malmö saknar anledning att verka för att staten ska betala ut ett mindre utjämningsbelopp till staden. Miljöpartiet och Socialdemokraterna kan fortsätta bygga Malmö med bidrag och ökad skuldsättning utan några som helst konsekvenser.

Malmö stads invånarantal ökade drastiskt både 2015 och 2016, saken var dock att Malmö hade ett negativt inrikes flyttnetto, det vill säga att staden växer beror på invandring. En invandring som är större än vad vi kan hantera, båda socialt och ekonomiskt. 

 

Sverigedemokraterna menar att Malmö stad bör ha som ambition, att successivt göra sig mindre beroende av det kommunala utjämningsstödet. Då krävs en politik som får personer med arbete att vilja bo i Malmö. 

 

Vi Sverigedemokrater har länge förespråkat mer resurser till trygghetsskapande åtgärder såväl statliga åtaganden som kommunala, en tuffare politik mot personer och då framför allt nyan-lända flyktingar och invandrare, som uppbär bidrag eller som ingår inom olika arbetsmark-nadsåtgärder och utbildningar. Att göra sin plikt genom att anpassa sig efter det svenska samhället, att göra sig anställningsbar.

 

Sverigedemokraternas migrationspolitik måste genomföras på riksplanet och kommuner som Malmö, där den lokala ledningen inte tar sitt ansvar, måste pressas till att införa en bättre ekonomiskt och socialt hållbar politik.

 

Magnus Olsson (SD)

Kommunalråd SD Malmö

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ KVP DEBATT I DAG