Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö hade behövt arbetslinjen i julklapp

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/T

Alldeles för många barn i Malmö vet inte hur det är att ha föräldrar som har semester över jullovet, för de har aldrig sett dem gå till arbetet. Moderaterna är Malmös skolparti. Vår budget hade gett stadens skolor den nystart som på många håll behövs, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).

 

Detta är fjärde delen i KvP Debatts debattserie Nyårslöftet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Låt 2019 bli barnens år, ett nytt år där barn kan gå hem trygga på våra gator. Låt det nya året bli året då Malmös skolor vänder trenden och hjälper barn från alla delar av Malmö att nå kunskapsmålen så att de kan gå vidare till gymnasiet. Inget barn ska lämnas efter.

 

Malmö är en ung stad vilket ger oss alla chanser att bygga en ljus framtid. När andra kommuner lider av avfolkning har Malmö en inflyttning av unga människor som är större än på mycket länge. Malmö har alltså alla förutsättningar att bli en sammanhållen stad byggd på framtidstro, arbete och gemenskap. I stället är vi i dag en stad som allt för ofta uppmärksammas för händelser kopplat till hopplöshet, utanförskap och splittring. 

 

Alldeles för många barn i Malmö vet inte hur det är att ha föräldrar som har semester över jullovet, för de har aldrig sett sina föräldrar gå till arbetet. Detta kroniska utanförskap är bland det farligaste en ung människa kan växa upp i, för det riskerar att gå i arv. Malmö ska vara en stad som håller ihop och där barn från stadens alla delar kan få en riktigt bra start i livet, inte en stad där hopplösheten ärvts redan innan barnet har lämnat grundskolan.

 

Arbetslinjen är den bästa julklappen Malmöborna kan få. Den skulle innebära att fler Malmöbor får känna stoltheten i att bidra till en bättre framtid för sig själv och sin familj, att fler av Malmös barn får goda förebilder som stiger upp tidigt på morgonen och går till jobbet och att mindre av våra gemensamma medel behöver gå till att finansiera utanförskapet och i stället kan satsas på skolan.

 

Det är just i skolan vuxenvärlden bäst kan ge Malmös barn möjlighet till en riktigt bra start i livet. Med en fungerande skola kan det barn som vuxit upp i utanförskap bryta trenden, att bli den första i familjen som skaffar sig en utbildning, ordnar ett arbete och kanske köper sin egen bostad. 

Om skolan däremot brister och barnet lämnar nionde klass utan möjlighet att gå vidare till gymnasiet finns det stor risk att skolans misslyckande bara blir ett i raden av svek och besvikelse i barnets liv – som leder ner för en väg kantad av ärvt utanförskap, hopplöshet och risk för att hamna i de kriminellas klor. En fungerande skola kräver rejält med resurser, men en misslyckad skola kan kosta hur mycket som helst, både i pengar och i mänskligt lidande.

 

Moderaterna är Malmös skolparti. Vi gick till val på att bryta utanförskapet och vi la också en budget i kommunfullmäktige som innebar en förstärkning av grundskolans resurser med 120 miljoner kronor. Pengar som skulle gå till extra stöd för de elever som behöver hjälp, till sommarskola för de som av någon anledning hamnat efter och till lärarassistenter så att våra lärare kan lägga mer tid på att undervisa och hjälpa eleverna och mindre tid på administration. 

 

Vår budget hade gjort upp med hopplösheten och gett Malmös skolor den nystart som på många håll behövs. Ett av fyra av Malmös skolbarn lämnar i dag nionde klass utan behörighet att gå vidare till gymnasiet. På vissa skolor är det mer än hälften av eleverna som lämnar utan godkända betyg. Det är inte en skola som jämnar ut livschanser, utan en skola som i stället fördjupar splittringen av Malmö. 

 

Moderaternas nyårslöfte är därför att alltid stå på barnens sida. För barnens skull kommer vi alltid stå upp för ett Malmö som håller ihop där barnens föräldrar har ett jobb att gå till så att familjen kan lämna utanförskapet bakom sig och bli en del av Malmös gemenskap. Vi lovar att alltid ta Malmöbornas trygghet på allvar så att våra barn kan röra sig fritt på våra gator mellan skolan, fritidsaktiviteter och kulturarrangemang. 

 

Moderaternas nyårslöfte till Malmöborna är att fortsätta driva på för skolsatsningar så att barn från hela Malmö kan få en riktigt bra start i livet. 

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö