Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö fortsätter vara hoppets hamn

Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Momodou Malcolm Jallow (V), riksdagsledamot från Malmö.Foto: PRESSBILD

Vi kan se ett växande motstånd mot rasismen. Malmöborna har starka antirasistiska krafter, skriver Emma-Lina Johansson (V) och Momodou Malcolm Jallow (V) om att den planerade koranbränningen i Malmö nekats tillstånd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När rasismen normaliseras möjliggörs högerextrema aktioner. Som bokbål av litteratur högerextrema inte tycker om. Vi har sett det förut och är glada att polisen nu nekat tillstånd för att det ska ske igen. Det som en gång var hoppets hamn slipper nu husera en dömd provokatör med rasistiska motiv och en dömd högerextremist som vill provocera. 

 

Vi i Vänsterpartiet kommer alltid att stå upp för alla människors lika värde och rätt att leva fria, jämlika och goda liv. Det är det vår politik vill möjliggöra och det är så vi agerar. Vi bemöter islamofobin med att visa solidaritet och gemenskap med alla muslimer i Malmö. Vi deltar i en kärleksbombning av moskén i Rosengård och njuter av att se civilsamhället anordna kärleksmanifestationer runtom i staden under fredagen. Det är Malmö för oss.  

 

Det vi inte får glömma är att Rasmus Paludan och Dan Parks planerade aktion i Malmö bara var potentiellt möjlig i det rådande samhällsklimatet. Deras handlingar kan inte vara tänkbara utan ett samhälle som tillåter det, som normaliserar hat. Där ”inga murar finns i mitt Europa” har vänts till att inre gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och rasprofilering är möjlig. Där människor värderas olika beroende på utseende, bakgrund, kultur och religion. 

 

De senaste åren har det skett en farlig och fruktansvärd utveckling, där både parlamentariker och högerledarskribenter dagligen försöker skapa en hetsstämning mot en del av landets befolkning, genom en förvrängd och skamlig tolkning av yttrandefriheten. Deras språk blir allt mer rasistiskt, smutsigare, våldsammare för varje vecka. Det talas om volymmål i stället för människor, det talas om en religion som extremistisk och människorna som utövar den som farliga. Vi har hört det förut, i en annan kontext, med ett annat föremål för utsattheten. 

 

Sverige har fått återkommande och svidande kritik från FN om den växande islamofobin och det rasistiska våld som riktar sig särskilt mot afrosvenska, muslimska kvinnor. 

”Vi är djupt bekymrade över rasistiska och extremistiska organisationer i Sverige, och deras offentliga manifestationer och demonstrationer” påpekar FN, samt uttrycker att Sverige ”omedelbart [måste] vidta åtgärder för att säkra muslimska minoritetsgrupper mot våld, hatbrott och hets mot folkgrupp”, har det bland annat hetat. Vi i Vänsterpartiet kräver åtgärder.

 

Hatet mot ”den andra” är unisont i de högerextremas värld, likväl som de vill begränsa muslimers rättigheter och bruna och svarta människors möjligheter, vill de begränsa kvinnors, hbtqia+personers och funkispersoners rätt att leva fria, jämlika, goda liv. Det är en farlig tid vi lever i. 

 

Samtidigt kan vi också se ett växande motstånd mot rasismen. Malmöborna har starka antirasistiska krafter. För sex år sedan såg vi det i de tiotusentals människor som manifesterade mot nazisters våld i en historisk demonstration, vi har sett tusentals människor skramla med nycklar mot nazister på Stortorget något år efter och så sent som i år en helt ny generation, som säger ifrån mot det rasistiska hat de får utstå, genom #BlackLivesMatter. 

 

Vi vet att den stora majoriteten Malmöbor känner avsky och skräck över både samhällsutvecklingen och det som skulle varit fredagens koranbränning. Vi delar er frustration och ilska, men vi vet också att vi tillsammans kan skapa ett annat samhälle, fritt från rasism och nazism. Låt oss visa att Malmö är kärlekens och kampens huvudstad, organisera dig i en antirasistisk organisation och stå i solidaritet med Malmös muslimska befolkning: Ta ställning mot rasism, visa motstånd. Låt oss vara hoppets hamn. 

 

Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd i Malmö

 

Momodou Malcolm Jallow (V)

Riksdagsledamot från Malmö