Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö bör vänta med att höja friköpspriset till 2022

Villaägarna anser att Malmö stad, som fastighetsägare, borde informera om det och ge familjerna rejäl tid att ta ställning till friköp eller om de vill fortsätta med tomträtt, skriver Lena Södersten.
Foto: COLOURBOX
Lena Södersten, förbundsjurist vid Villaägarnas Riksförbund.
Foto: PRESSBILD

Malmö stad informerar inte om att det blir i snitt 250 000 kronor dyrare efter nyår att friköpa en tomträtt i Malmö. Med tanke på att vi befinner oss mitt i en pandemi är det extra olyckligt med kraftiga höjningar för tomträtter, skriver Lena Södersten vid Villaägarnas Riksförbund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 1 januari 2021 blir det i snitt 250 000 kronor dyrare att friköpa en tomträtt i Malmö, men det har Malmös knappt 2 200 småhusfamiljer med tomträtt förmodligen ingen aning om. För den informationen har de inte fått. 

Villaägarna anser att Malmö stad, som fastighetsägare, borde informera om det och ge familjerna rejäl tid att ta ställning till friköp eller om de vill fortsätta med tomträtt.

Malmö stad har redan varit inne på samma spår. I en utredning från 2019 framgår att ”en eventuell uppjustering av friköpspriset bör kommuniceras i god tid i förväg för att skapa förutsägbarhet och ge tomträttshavarna tid och möjlighet att friköpa”. Då handlar det om att kommunen borde informera tomträttshavarna inför en prishöjning som beror på att Malmö stad ändrar sina regler. 

Samma synsätt borde gälla när friköpspriset höjs på grund av stigande marktaxeringsvärden, i synnerhet när höjningen blir så stor som vid småhustaxeringen 2021. För nu beror det höjda friköpspriset på att taxeringsvärdena på marken stiger kraftigt, med 33 procent i snitt i Malmö. Det är en ovanligt stor taxeringsvärdehöjning som kommer slå mot familjeekonomin för Malmös tomträttshavare, särskilt hushåll som inte har så stora marginaler i ekonomin. 

Nästa år kommer det att kosta drygt en miljon kronor i snitt att köpa marken runt huset. Det kan en del tycka inte är så farligt jämfört med vad det kostar att köpa en obebyggd tomt, men marknadsvärdet på en tomträtt är lägre än på en obebyggd tomt eftersom det bara finns köpare, husägaren. Dessutom är det tveksamt om husägaren får tillbaka pengarna vid en försäljning, åtminstone om denne inte har ett längre perspektiv på sitt boende.

När man har en tomträtt har man sitt hus på kommunens mark och betalar en årlig markhyra (tomträttsavgäld). Tomträtt är en lösning från tidigt 1900-tal. Det kom till för att underlätta egnahemsägande, men ställer till problem för husägarna i dag eftersom både markhyran och friköpspriset är kopplad till taxeringsvärdet på marken. Det gör att tomträtten påverkas när grannarna säljer dyrt, men till skillnad från fastighetsskatten finns inget lagstadgat tak för markhyran och kommunerna gör olika.

Under förra mandatperioden beslöt den rödgröna majoriteten i Stockholm att begränsa hyreshöjningarna med hjälp av två hyrestak; ett procentuellt och ett nominellt. I Stockholm är friköpspriset 50 procent av taxeringsvärdet på marken jämfört med 65 procent i Malmö. För att ta ett exempel. 

När taxeringsvärden stiger höjs friköpspriset först, i Malmö redan den 1 januari 2021 (taxeringsåret). Men det finns andra kommuner som väntar ett år efter en fastighetstaxering innan de låter ett nytt taxeringsvärde höja friköpspriset.

Markhyran höjs inte förrän det är dags att skriva om avtalet för nästa tio- eller tjugoårsperiod. Den kan ligga flera år fram i tiden. Tomträttshavarna blir ofta chockade när de ser hyreshöjningen. När de då undersöker möjligheten att köpa sig fria inser de hur mycket friköpspriset har höjts under tiden. Om de hade fått information tidigare hade de också kunnat köpa marken tidigare.

Det har även blivit svårare att låna till friköp eftersom bankernas kreditgivning har blivit stramare. Vi i Villaägarna har stött på flera fall i olika kommuner där banker har vägrat låna ut till friköp. Då har tomträttshavaren inget alternativ till hyreshöjningen, förutom att flytta förstås.

Med tanke på att vi befinner oss mitt i en pandemi är det extra olyckligt med kraftiga höjningar för tomträtter. Villaägarna uppmanar Malmö stad att vänta med att höja friköpspriset till 2022 och gå ut med personlig information till tomträttshavarna och förklara vilken hyreshöjning som väntar om de fortsätter med tomträtt samt hur mycket friköpspriset höjs och när det sker. På det sättet får hushållen åtminstone tid på sig att fatta beslut. Malmö stad borde också se över sina tomträttsregler i sänkande riktning.

Lena Södersten 

Förbundsjurist vid Villaägarnas Riksförbund