Rickard Åhman Persson (SD), ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILDRickard Åhman Persson (SD), ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILD
Rickard Åhman Persson (SD), ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILD
Ola Johansson (SD), ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILD / KVPOla Johansson (SD), ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILD / KVP
Ola Johansson (SD), ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILD / KVP
Patrick Reslow (SD), riksdagsledamot. Foto: PRESSBILDPatrick Reslow (SD), riksdagsledamot. Foto: PRESSBILD
Patrick Reslow (SD), riksdagsledamot. Foto: PRESSBILD

Malmö behöver yrkesprogrammen

Publicerad

Under det senaste året har den styrande minoriteten avvecklat flera av de praktiska gymnasieprogrammen i våra skolor. Detta oroar oss, skriver tre sverigedemokratiska representanter.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Även om Malmö är en stad som präglas av arbetslöshet visar siffrorna att antalet arbetstillfällen är många. Att få ner arbetslösheten löses således inte per automatik att fler arbetstillfällen skapas. Slutsatsen man kan dra av detta är att antingen får man se till att fler som arbetar i Malmö också vill bo här eller göra den redan befintliga befolkningen i staden arbetsför. 

 

Den första frågan berör såväl tryggheten som att vitala samhällsfunktioner ska vara av högre klass än våra i nuläget mer attraktiva grannkommuner. Dessa frågor berör vi på kommunal nivå men det är likväl en fråga för både regionen och staten. Frågan om att få vår befolkning arbetsför och redo för arbetsmarknaden i Malmö, menar vi sverigedemokrater, är ett direkt kommunalt uppdrag. Inom detta område har den styrande minoriteten, trots snart ett kvarts sekel vid makten, misslyckats fullständigt. 

 

Hade det varit frågan om att staden hade brist på högkvalificerad arbetskraft hade vår kritik inte varit lika hård. Problemet är emellertid att våra mest akuta kompetensförsörjningsproblem finns inom de praktiska yrkena. 

 

Under det senaste året har den styrande minoriteten avvecklat flera av de praktiska gymnasieprogrammen i våra skolor. I maj togs beslutet att inte starta el- och energiprogrammet samt VVS på Malmös lärlingscenter och i oktober beslutades det att staden skulle göra programmet för hotell och turism smalare än tidigare, för att nämna några exempel.

 

Varje gång viktiga yrkesprogram tvingas lägga ner eller smalnas av skyller den styrande minoriteten på för få sökanden. Detta är enligt oss inget annat än ett stort underbetyg för den styrande minoriteten i Sveriges tredje största stad. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är väl medvetna om vilka bristyrken vi har i Malmö men väljer att blunda för problemen snarare än att komma med konkreta åtgärder för att lösa situationen. 

 

Här är Sverigedemokraterna tydliga och vårt besked är att yrkesprogrammen måste finnas kvar och utvecklas, allt annat placerar oss i en ond spiral. Malmö stad behöver också komma med konkreta direktiv till våra studie- och yrkesvägledare om att faktiskt vara mer ärliga mot våra elever. Alla kommer inte bli akademiker och även på de praktiska programmen har du en möjlighet att läsa till högskolebehörighet, det fina är att du utöver denna dessutom har en yrkesexamen. 

 

Sverigedemokraterna ser också en möjlighet att tydligare på både grund- och gymnasieskolor marknadsföra vilka bristyrken vi har i Malmö med omnejd. Många elever i både grund- och gymnasieskolan är helt enkelt inte medvetna om att ett yrke med en fast anställning ligger och väntar runt hörnet, inte heller om vilken frihet det är att ha ett sådant yrke. 

 

Det har nu gått snart ett kvarts sekel sedan Socialdemokraterna åter fick möjligheten att styra Malmö. Trots detta, eller på grund av detta, har arbetslösheten bitit sig fast på höga nivåer. När arbetslösheten är hög ökar också segregationen och otryggheten i staden vilket leder oss tillbaka till frågan om varför så få som arbetar i Malmö hellre bor i våra grannkommuner. 

 

I frågan om kompetensförsörjningen i Malmö måste man förstå att ett plus ett är lika med två. Vi har en stor grupp med låg utbildning i Malmö och vi har en stor mängd jobb i Malmö som inte kräver lång utbildning. Här måste Malmö stad lägga in en extra växel för att se till att skapa en stabil framtid både för staden som helhet, men framför allt för våra ungdomar.

 

Rickard Åhman Persson (SD)

Ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö

 

Ola Johansson (SD)

Ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö

 

Patrick Reslow (SD)

Riksdagsledamot

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag