Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö behöver en ny riktning

Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö.Foto: PRESSBILD
Magnus Ek (C), förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund.Foto: PRESSBILD

S har styrt Malmö under lång tid. Vi tror inte ont om de engagerade i den lokala arbetarrörelsen. Men deras politik har bidragit till Malmös problem. Valet i Malmö handlar om mer av samma eller en annan färdriktning, skriver centerpartisterna Niels-Paarup Petersen och Magnus Ek.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under helgen håller Centerpartiets Ungdomsförbund stämma i Malmö. Att valet föll på Malmö är inte bara på grund av att den unga centerrörelsen växer i Malmö och Skåne. Det är också för att Malmös situation sammanfattar vad den här valrörelsen borde handla om.

Malmö är en fantastisk stad med ett rikt kulturliv och stora möjligheter. Här finns några av Sveriges mest innovativa framtidsföretag, ofta med kopplingar till en akademi i världsklass. Här i en region där Sverige möter utlandet och båda sidor av sundet berikas av kontakterna.

 

Men Malmö är också en av de platserna i landet där risken att utsättas för brott är som högst. Där utanförskap och ohälsa fått ta fäste. Där segregationen gör att alla inte får ta del av ljusa framtidsutsikter. Kort sagt har Malmö många av de utmaningar som vi som land måste möta. Här avgörs det om vi kan skapa framtidstro för alla, eller om vi låter samhället klyvas.

 

Malmö har också varit S-styrt under lång tid. Vi vill inte tro annat än gott om dem som varit med och kämpat för ett bättre samhälle genom arbetarrörelsen i Malmö. Men vi ser också att Socialdemokraternas politik i Stadshuset och i riksdagen har bidragit till att skapa Malmös problem.

 

När man bygger upp murar mellan de som är inne på arbetsmarknaden och de som kämpar för att ta sig in, då skapar man en segregation mellan starka och svagare grupper i samhället. När man gör det svårt för företagare och entreprenörer att skapa jobb och bli positiva förebilder, då befäster man den segregationen. När man låter bidragsberoendet bli det normala och kriminalitet bli en accepterad väg till ett bättre liv, då låter man ett gift sprida sig i samhället.

 

Och när S allt mer blir ett parti som vill stänga ute Sverige från resten av världen drabbar det en global och handelsberoende stad som Malmö extra hårt.

 

Så här måste det inte vara. I motsats till många andra politiker vill vi inte måla upp bilden av att vi kan frälsa Malmö eller Sverige. För det kan vi inte. Det är inte vi som skapar jobben, det är inte vi som driver företagen eller skapar en trygg och lärorik vardag för barnen i skolan eller fritidsföreningen. Det är inte vi som bygger Malmö, det gör alla Malmöborna.

 

Men politiken har ett ansvar för att ge våra samhällen, Malmö och alla andra, förutsättningar att växa mot mer trygghet, hållbar tillväxt och sammanhållning. Det är det vi vill visa här i Malmö.

 

Vi vill arbeta mer med tryggheten i de områden som stämplats som särskilt utsatta. Genom att lyfta skolorna och civilsamhället bygger vi på de positiva krafterna i staden.

 

Centerpartiet i Malmö har lagt skarpa förslag för att stärka rektorernas möjligheter att styra över skolan. Samtidigt satsar vi på de mest utsatta kommunala skolorna så att de kan få en nystart med nya ägare och ökade resurser. Det är i skolan vi bygger ett Malmö där alla får möjligheten att skapa sig en framtid.

 

Vi vill stärka den uppsökande verksamheten för att nå ungdomar. Särskilt viktigt är att nå de ungdomar som varit inblandade i brott samt deras familjer, för att kunna stötta upp i att välja en annan väg än brottslighet. Kriminella ska självklart straffas men vi måste också arbeta än hårdare för att undvika att människor landar i kriminalitet.

 

Vi vill arbeta aktivt med stadsutveckling. Detta för att skapa mer blandade områden, uppmuntra en högre grad av ägt boende, ett mer levande stadsliv och en säkrare miljö för polisen att arbeta i.

 

Framförallt vill vi verka för att stärka de små företagen och tryggheten i hela landet. Det är när människor känner sig trygga, upplever att samhället finns till för mig där jag bor, och har en tro på en bättre framtid som ett samhälle växer sig starkt.

 

Det var med dessa fokusområden och med äkta engagemang centerstyrda Falkenbergs kommun förändrade bostadsområdet Falkagård. Det är det enda området i Sverige som hittills lyfts bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. Den framgången ska upprepas här i Malmö och i resten av landet.

 

Det är det vi tror att valet i höst handlar om: Ska vi fortsätta ungefär som nu, eller ska vi satsa på ett friare samhälle som hänger samman. Ska vi stå still, eller ska vi framåt? Det är ditt val.

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare i Malmö och riksdagskandidat

 

Magnus Ek (C)

Förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund