Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmö är något annat än din bild, Dan Olofsson

Sebastian Merlöv (S), IT-entreprenör och ordförande Lomma Arbetarekommun. Foto: PRESSBILD

Ingen försöker dölja att Malmö har utmaningar och problem. Men det finns ett annat Malmö än det som Dan Olofsson beskriver, menar Sebastian Merlöv (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Dan Olofsson ger i sin debattartikel på Kvällsposten Debatt uppmaning till att man i Malmö skulle rösta på alliansen nu på söndag. Han ger en väldigt dyster bild över utvecklingen. Jag som både vuxit upp i Malmö och drivit företag sedan mer än 20 år tillbaka känner inte igen mig. Snarare tvärtom! 

 

Att Malmö har problem och utmaningar är det ingen som försöker dölja. Men i stället för att göra analysen om Malmö utifrån tidningsrubriker bör man göra det utifrån fakta. 

 

LÄS MER: KVP DEBATT: Därför tar jag ställning för Malmöalliansen 

 

Nästan 50 procent av alla jobb som skapades i Skåne 2016 gjorde så i Malmö. 8 nya företag startas dagligen i Malmö. 2017 hävdade sig Malmö genom att det startades 12,7 företag per 1 000 invånare som kan jämföras med 11,3 företag i Skåne och 11,1 företag i riket. OECD rankade staden 2013 som världens 4:e mest innovativa stad och Savills Investment rankade Malmö trea, bakom London och Paris i kategorin städer som är värda att investera i. 

 

Kunskapsresultaten ökar löpande år från år i grundskolan. I förra veckan fick Malmö universitetsstatus och en ny polisutbildning kommer på plats.

 

I juni 2015 rankas Malmö på sjunde plats i EU-undersökning för livskvalitet gentemot andra städer från 28 EU-länder och när National Geographic förra året listade världens hetaste resmål hamnade Malmö på plats åtta. Antalet anmälda brott enligt BRÅ under senaste åren har sjunkit till rekordlåga nivåer.

 

Skjutningarna brukar användas som exempel för hur illa det skulle vara. Enligt polisen så beror denna utveckling på att gängen är hårt reducerade av polisen och ändringar i maktstrukturerna bidrar till dessa skjutningar. Att då vilja anställa kommunpoliser med generellt minskad brottslighet är slöseri av skattemedel. Att kommunen skulle motarbeta privata initiativ stämmer inte, men samtidigt kan inte en kommun hänga på varje privat initiativ som startas.

 

Att samla krafter från näringsliv, föreningsliv, kommun och politik har varit en framgångsfaktor för Malmö vilket bland annat lett till all den framgång som nu syns. Olofssons förslag på politiker har inte alls lämnat avtryck i denna utveckling utan levt en väldigt passiv tillvaro i Malmös politiska värld. Förslag på politiska reformer från dessa är också tunna och ger inte alls den stabilitet och fortsatta hårda arbete som det krävs för att Malmö ska fortsätta att utvecklas i rätt riktning. 

 

Vill något av mittenpartierna i framtiden skapa mer avtryck i utvecklingen så tror jag säkert att där finns utrymme för diskussion. 

 

Sebastian Merlöv (S)

IT-entreprenör och ordförande Lomma Arbetarekommun

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!