Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magstarkt att anklaga trafikföretagen i Skåne

Det är magstarkt att anklaga trafikföretagen för att försämra anställningstryggheten för kollektivtrafikens personal utifrån de trafikneddragningar som Region Skåne ytterst själva ansvarar för, skriver flera bolagsledare för trafikleverantörer.
Foto: SKÅNETRAFIKEN
Henrik Dagnäs, Vd vid Nobina Sverige.
Foto: JOHAN TÖPEL
Anna Höjer, Vd vid Transdev Sverige.
Foto: PRESSBILD
Jan Kilström, Vd vid Keolis.
Foto: PRESSBILD
Johan Lindgren, Vd vid Arriva.
Foto: THOMAS CARLGREN
Per Thorsell, Vd vid Bergkvarabuss.
Foto: PRESSBILD
Arne Veggeland, Vd vid Vy Buss.
Foto: PRESSBILD
1 / 7

Region Skåne är ensidigt ansvariga för beslutet om att skära ned på antalet avgångar i kollektivtrafiken, skriver flera bolagsledare för trafikleverantörer i en replik till Socialdemokraterna, LO, Kommunal och Seko i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I en debattartikel den 25 januari skriver lokala representanter för Socialdemokraterna, LO, Kommunal och Seko på Kvällsposten Debatt att Region Skåne snarast bör anställa personalen i den upphandlade kollektivtrafiken. Debattörerna menar att personalens kompetens, trygghet och arbetsvillkor endast kan uppfyllas på ett betryggande sätt om dessa har Region Skåne som arbetsgivare.

Det är inte utan förvåning vi tar del av de argument som radas upp i artikeln. Särskilt två frågor är angelägna att räta ut.

För det första: Region Skåne är ensidigt ansvariga för beslutet om att skära ned på antalet avgångar i kollektivtrafiken. Att detta skulle leda till både varsel och uppsägningar är något vi har varnat för vid upprepade tillfällen. Region Skåne kan dock när som helst fatta beslut om att utöka trafikutbudet igen. I rollen som kollektivtrafiknämndens andre vice ordförande har en av artikelförfattarna särskilt goda förutsättningar att påverka dessa beslut. Det är således magstarkt att anklaga trafikföretagen för att försämra anställningstryggheten för kollektivtrafikens personal utifrån de trafikneddragningar som Region Skåne ytterst själva ansvarar för.

Att stora trafikneddragningar leder till varsel och uppsägningar i trafiken tycks dessutom vara en uppfattning som vi delar med Kommunal. Så sent som i oktober skrev flera av branschens företrädare tillsammans med Kommunals förbundsordförande, Tobias Baudin, om att vi med stor oro ser ”[...] hur varsel och uppsägningar hotar landets bussförare om branschen inte kompenseras för de extra kostnader coronakrisen inneburit.

För det andra: Skånetrafiken har ensidigt motarbetat möjligheten att stänga bussarnas framdörrar under pandemin. När vi liksom Kommunal väckte förslag om att värna förarnas arbetsmiljö möttes vi av hot om vite. Det står i skarp kontrast till hur andra regioner har valt att hantera pandemin. Genom stängda framdörrar, veckovisa koordineringsmöten och finansiell kompensation för uteblivna intäkter och extra kostnader har vi kunnat säkerställa en trygg förarmiljö och dessutom gett dem en tryggare anställning.

Vi har tagit ett långtgående ansvar för att skydda vår personal genom pandemin och ser fram emot att fortsätta att göra så i nära dialog och samverkan med facket.

Avslutningsvis: Att med dessa argument övergå till kollektivtrafik i egen regi vore en kostsam affär för både resenärer, skattebetalare och medarbetare. Vi är övertygade om att långsiktiga och hållbara satsningar på kollektivtrafiken är det som skapar förutsättningar för trygga anställningar och en attraktiv arbetsplats. Sådana förutsättningar finns redan i dag.

Med ökat resande, världsledande innovation, bättre miljö och fler arbetstillfällen har Sveriges kollektivtrafik utvecklats till att bli en av världens bästa. En utveckling som bygger på medvetna politiska satsningar i kombination med progressiva företag som tillåtits att tävla om att hitta nya lösningar på framtidens resande och att locka nya resenärer till kollektivtrafiken. Detta samtidigt som vi genom smart trafikplanering och logistik kan hålla samhällets kostnader för kollektivtrafiken nere. Det är en svensk kollektivtrafikmodell som vi värnar och vill utveckla, till nytta för både personal, resenärer och skattebetalare.


Henrik Dagnäs, Vd vid Nobina Sverige

Anna Höjer, Vd vid Transdev Sverige

Jan Kilström, Vd vid Keolis

Johan Lindgren, Vd vid Arriva

Per Thorsell, Vd vid Bergkvarabuss

Arne Veggeland, Vd vid Vy Buss