Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyft näringsförbudet för idrotts- och kulturutövarna

Christer Nylander (L), riksdagsledamot från Kristianstad och ordförande i kulturutskottet.Foto: OLA HEDIN / LIBERALERNA
Gilbert Tribo (L), regionråd och gruppledare i Region Skåne.Foto: ANNIKA PERSSON / REGION SKÅNE
Cristina Glad (L), förste vice ordförande i Region Skånes kulturnämnd.Foto: PRESSBILD

Våra kultur- och idrottsaktörer i Skåne och Sverige som stort bör ges chansen att visa att en ansvarsfull öppning är möjlig, skriver liberalerna Christer Nylander, Gilbert Tribo och Cristina Glad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronakrisen har slagit hårt mot olika sektorer. Dess effekter har lett till en ökad arbetslöshet, en sämre ekonomi och ett drastiskt minskat kultur- och idrottsliv. Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi. Det måste vi ta på stort allvar. Men vi måste också ta de signaler som kulturutövare och företrädare för idrotten signalerar på stort allvar. 

De är beredda att ta sitt ansvar för att ge våra medborgare kulturella och idrottsrelaterade upplevelser, på ett smittskyddsäkert sätt. Det behöver regeringen bejaka.

I förra veckan presenterade regeringen sitt besked om hur publikrestriktionerna ska fungera framöver. Många kulturutövare och idrottare var förhoppningsfulla över att regeringen, äntligen, skulle lätta på publikrestriktionerna. Men så blev det alltså inte. Regeringen vidhöll att publikrestriktionerna ska vara som de varit sedan en tid tillbaka. Det vill säga maximalt 50 personer får delta i en publik för att ta del av antigen en teaterföreställning eller idrottsmatch, i stället för det förhoppningsfulla antalet på 500 personer. Detta oavsett alla andra förutsättningar som exempelvis hur stor arenan är.

Reaktionerna från idrotts- och kulturbranschen var, för att citera Svensk Elitfotboll: ”Någon sorts blandning mellan besvikelse, förtvivlan och uppgivenhet”. Liberalerna kan bara instämma i den känslan. Förra veckans besked är ett sorts fortsatt informellt näringsförbud för idrotts- och kulturutövare.

Liberalerna har stor respekt för den pågående pandemin. Läget är fortfarande allvarligt. På regional nivå i Skåne har vi gjort vårt yttersta för att stärka sjukvården samtidigt som vi ger kulturen bra förutsättningar i form av stöd. På nationell nivå har vi varit drivande i att öka statsbidragen till välfärden samt såväl akuta stöd till kultur- och idrottsutövare som stöd till återstart och säkra arrangemang. Vi är med och tar ansvar på flera nivåer och vi är beredda att vidta de åtgärder som situationen kräver. Men samtidigt måste vi kunna ha två bollar i luften.

Vi måste acceptera att det vi befinner oss i, i dag är det nya normala under en överskådlig framtid. Det är dags att inse att vi måste hitta nya sätt för att kombinera ansvarstagande i pandemin med ansvarstagande för de verksamheter som måste överleva pandemin. I Skåne gavs 92 kulturorganisationer som 2020 har verksamhetsbidrag eller bidrag för pågående utvecklingsprojekt möjligheten till att besvara en enkät för att redogöra för de ekonomiska konsekvenserna. Organisationernas sammanlagda beräkningar av intäktsbortfall för perioden mars-juni uppgick till 38 miljoner kronor. Intäktsbortfall för Region Skånes egna bolag var då inte inräknat.

Med minskad publik och färre antal besökare påverkas också intäkterna från försäljning i butiker och serveringar. Men också intäktsbortfall från uthyrning av till exempel lokaler och utrustning kan påverka ekonomin, i vissa fall påtagligt. Med inställd verksamhet kan även intäkter från sponsorer utebli, även på längre sikt. Samarbetspartner kan också drabbas ekonomiskt, vilket kan komma att påverka det fortsatta och även framtida samarbetet. I vissa fall har detta redan skett och i andra fall är risken nu ännu större på grund av regeringens beslut. Ju längre tid det dröjer, desto svårare blir återstarten och desto större blir de långsiktiga konsekvenserna för kultur- och idrottslivet.

Branschen har en stor vana och erfarenhet av att hantera större mängder publik. Regeringens besked är nedslående och det behövs nytänkande och flexibilitet i synen på publik vid kultur- och idrottsevenemang. Dagens regelverk är alldeles för trubbigt och emellanåt svårbegripligt. Vår bild är att många har skaffat sig en förmåga att ta emot fler besöka på ett säkert sätt utifrån ett smittskyddsperspektiv. Våra kultur- och idrottsaktörer i Skåne och Sverige som stort bör ges chansen att visa att en ansvarsfull öppning är möjlig.

 

Christer Nylander (L)

Riksdagsledamot från Kristianstad och ordförande i kulturutskottet

 

Gilbert Tribo (L)

Regionråd och gruppledare i Region Skåne

 

Cristina Glad (L)

Förste vice ordförande i Region Skånes kulturnämnd