Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lund måste dra i kostnadsbromsen

Fredrik Ljunghill (M), vice ordförande i Lunds kommunstyrelse.Foto: LUNDS KOMMUN
Rasmus Törnblom (M), ordförande i utbildningsnämnden i Lunds kommun.Foto: MARTIN OLSON
Louise Rehn Winsborg (M), gruppledare i barn- och skolnämnden i Lunds kommun.Foto: LUNDS KOMMUN

Det är sorgligt att en större samsyn om kommunens ekonomi och skolans förutsättningar inte kan nås, skriver flera tongivande moderater i Lund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När Lundakvintetten tillträdde efter valet 2018 var det i en kommun där de styrande Socialdemokraternas svar på allehanda frågor alldeles för ofta varit ”mer pengar”. Kommunens kostnader hade tillåtits öka mer än intäkterna. Med tur och tillfälliga pengar klarades budgetarna. Det skapade en kultur där strukturella problem inte behövde hanteras och där skattepengar spenderades utan annat syfte än att styret skulle kunna berätta att de just ”satsat mer pengar” på än den ena, än den andra verksamheten.  

 

När sämre ekonomiska tider märks av i Kommunsverige står mycket på spel för den som tror att det går att bortse från sambandet mellan intäkter och utgifter. För Lunds del är det därför nödvändigt att under 2020 dra i kostnadsbromsen. Det är inget som har gjorts lättvindigt, nämnderna följer noga verksamheternas arbete och har i många fall satt i gång ett strukturellt arbete för att långsiktigt stärka Lund som utbildningsort. Hade vi inte dragit i bromsen nu hade konsekvenserna riskerat att bli förödande för välfärden. Reella minskningar av resurserna hade varit att vänta samtidigt som skatterna behövt öka. Nu väntar i stället ett år för skolorna som utan tvekan är tuffare än på länge men som vi ska se till att vi inte bara klarar av, utan att vi också kommer ur med bättre strukturella förutsättningar än på väldigt länge.

 

I ljuset av detta var det väldigt välkommet att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna gjorde gemensam sak i riksdagen och körde över regeringen och dess stödpartier som varit mer upptagna med att administrera och vara oeniga om Januariavtalet än att se den verklighet som utspelar sig ute i landets kommuner. 

 

För Lunds del utgör de tillfälliga pengarna ett välkommet tillskott som med fördel kan användas till att förstärka arbetet med att skapa långsiktiga förutsättningar för Lund som lärdomsstad. Att Socialdemokraterna i Lund, vars kolleger i regeringen inte ens ville skjuta till dessa pengar, står kvar där de stod för två år sedan och lovar pengar till höger och vänster tyder på en avsaknad om insikt av situationens allvar. Om de tillfälliga pengarna används till permanenta kostnadsökningar snarare än strukturella förbättringar – vad händer då nästa år när kostnaderna kvarstår men pengarna är slut? 

 

Det är sorgligt att en större samsyn om kommunens ekonomi och skolans förutsättningar inte kan nås. Det missgynnar i grunden Lunds ställning som lärdomsstad. Intresset för utbildningsfrågor är stort i Lund, såväl bland de politiska partierna som bland medborgarna. Lunds förutsättningar för att erbjuda en god utbildning präglad av trygghet, som möjliggör social rörlighet och förbereder eleverna för arbete eller fortsatta studier är bland de bästa i landet. Ska vi på allvar ta tillvara på dessa förutsättningar krävs ekonomisk långsiktighet och en målmedveten utbildningspolitik som syftar till att göra Lunds kommun till Sveriges bästa utbildningsort. Moderaterna tror att det är möjligt, men det kräver att de politiska partierna slutar gräva onödigt djupa skyttegravar i Lunds viktigaste frågor. 

 

Fredrik Ljunghill (M)

Vice ordförande i Lunds kommunstyrelse

 

Rasmus Törnblom (M)

Ordförande i utbildningsnämnden i Lunds kommun

 

Louise Rehn Winsborg (M)

Gruppledare i barn- och skolnämnden i Lunds kommun