Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lund behöver fler bostäder

Det borgerliga minoritetsstyret i Lund har valt att drastiskt sänka bostadsbyggandet, skriver Anders Almgren (S), Lina Olsson (S) och Björn Abelson (S).Foto: SHUTTERSTOCK
Anders Almgren (S), oppositionsråd i Lund.Foto: MARTIN OLSON
Lina Olsson (S), oppositionsråd i Lund.Foto: PRESSBILD
Björn Abelson (S), byggnadsnämndens 2:e vice ordförande i Lund.Foto: LUNDS KOMMUN

Bostadspolitiken i Lund har länge präglats av höga ambitioner vad gäller antalet nya bostäder och hög kvalitet på det som byggs. Vi beklagar att Lundakvintetten har sänkt ambitionerna, skriver S-politikerna Anders Almgren, Lina Olsson och Björn Abelson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Många tar tillgången till en bostad för given, men för de allra flesta utgör just bostaden en fast punkt i tillvaron. En plats där man är trygg, där man umgås med nära och kära eller där man får vara själv när man behöver det.

 

Bostadspolitiken i Lunds kommun har sedan länge präglats av höga ambitioner vad gäller såväl antalet nya bostäder som kvaliteten på det som byggs. Men också en samsyn kring vikten av bostadsbyggande i hela kommunen och behovet av att motverka segregation genom blandade upplåtelseformer, där det byggs både hyresrätter, bostadsrätter och villor inom samma områden. 

 

Men nästan lika viktigt som de höga ambitionerna har det visat sig vara att denna politiska inriktning varit brett förankrad i en parti- och blocköverskridande samsyn. Det har skapat långsiktigt goda förutsättningar. Både för unga i kommunen som söker den första egna bostaden, och de som vill flytta hit och bli nya Lundabor. Men det har också skapat förutsägbarhet för fastighetsägare och byggföretag som tryggt har kunnat veta att planerade projekt genomförs och att utbyggnadstakten är hög. Därför har också allt fler valt att satsa på Lunds kommun. Bostadsbyggandet har varit högt och allt fler aktörer har valt att investera i kommunen.

 

Men detta har nu omkullkastats och den tidigare breda samsynen är bruten. Anledningen är att det borgerliga minoritetsstyret på kommunstyrelsens senaste sammanträde ensidigt valde att drastiskt sänka bostadsbyggandet. Från 1 200 bostäder per år till 800. En sänkning av antalet nya bostäder med en tredjedel som sker helt i strid med vad kommunfullmäktige har beslutat.

 

Det minskade bostadsbyggandet innebär att det blir svårare för unga vuxna att flytta hemifrån, svårare för de som vill flytta till kommunen, besvärligare för företagen att rekrytera arbetskraft och att skatteintäkterna till skolan och omsorgen inte ökar i den takt som planerat. En bostadsbrist där de som längtat efter att flytta ihop får svårare att göra det samtidigt som de som bestämt sig för att separera inte kan ta det viktiga steget vidare i livet genom ny bostad. 

 

Ett minskat bostadsbyggande kommer också att påverka vad som byggs. Med färre möjliga projekt kommer byggföretagen i högre utsträckning bygga det man tjänar mest på. De något mindre lönsamma projekten är de som inte blir av. Långsiktiga investerare som bygger hyresrätter ser inte längre en politisk samsyn som håller över tid. Prisvärda hyresrätter kommer att få stå tillbaka till förmån för dyrare bostadsrätter. Bostadsprojekt i Södra Sandby, Dalby, Genarp och Veberöd riskerar i hög grad att inte bli av, medan mycket av det som planerats i staden kommer att byggas. Men de avgörande studentbostadsprojekten som krävs för att göra Lund till en ännu bättre studentstad kommer inte heller bli av. Även här har vi socialdemokrater högre ambitioner än den borgerliga kvintetten där vi föreslagit att det ska byggas 400 nya studentbostäder varje år, men där styret förordat ett mål om 300 nya studentbostäder.

 

Det som kommer att ske är att bostadsbolag i högre grad kommer att välja att investera i andra kommuner, med högre ambitioner, mer långsiktighet och stabila förutsättningar.

 

Resultatet stannar helt enkelt inte vid ett antal år med färre nya bostäder, som om det inte vore illa nog. Resultatet blir också att ett annat Lund riskerar att växa fram där bostadsköerna växer allt mer, där unga inte kan flytta hemifrån, där nya bostäder blir väsentligt dyrare, där bostadssegregationen förstärks och där en våt filt läggs över bostadsbyggandet i de östra kommundelarna. 

 

I ljuset av alla de negativa följdverkningar med ett drastiskt minskat bostadsbyggande, uppmanar vi nu Lunds borgerliga styre att tänka om medan tiden finns. Inte minst Moderaterna och Liberalerna som tidigare delat våra målsättningar om bostadsbyggandet och tillsammans med oss socialdemokrater verkat för att fler ska få möjlighet till en bostad i Lunds kommun. 

 

Anders Almgren (S)

Oppositionsråd i Lund

 

Lina Olsson (S)

Oppositionsråd i Lund

 

Björn Abelson (S) 

Byggnadsnämndens 2:e vice ordförande i Lund