Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LUF Skåne: Ta omtag kring ungdomsarbetslösheten!

I Skåne har antalet unga inskrivna på Arbetsförmedlingen ökat från 49 000 till 69 000 under det senaste året, skriver Viktor Karlsson, Amir Jawad och Emilia Kulevska vid LUF Skåne och LUF Helsingborg.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Viktor Karlsson, 2:e vice ordförande LUF Skåne.Foto: PRIVAT
Amir Jawad, ordförande LUF Helsingborg.Foto: LIBERALA UNGDOMSFÖRBUNDET
Emilia Kulevska, ledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson LUF Skåne.Foto: PRESSBILD

Ungdomsarbetslösheten är nu uppe i skyhöga 22,4 procent och södra Sverige är inget undantag. Nu mer än någonsin behöver vi en rörlig arbetsmarknad. Arbetsgivaravgifterna behöver avvecklas för att fler företag ska kunna anställa yngre, skriver Viktor Karlsson, Amir Jawad och Emilia Kulevska vid LUF Skåne och LUF Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ett virus har tagit ett järngrepp om hela vårt samhälle och tycks inte vilja släppa taget. Effekterna märks inte minst på arbetsmarknaden där speciellt unga och nyanlända nu sitter fast i arbetslöshet. Det är viktigt för både enskilda människor och Sverige som stort att fler kan gå från bidrag till att bidra. För att coronakrisen inte ska övergå till en arbetslöshetskris krävs en rörlig arbetsmarknad med bra utbildningsmöjligheter där det lönar sig att gå från a-kassa till arbete.

Nyligen släppte Statistiska Centralbyrån sin Arbetskraftsundersökning för tredje kvartalet 2020, och siffrorna är precis så dystra som man befarat. Statistiken visar att ungdomsarbetslösheten nu är uppe i skyhöga 22,4 procent och södra Sverige är inget undantag. I Skåne har antalet unga inskrivna på Arbetsförmedlingen ökat från 49 000 till 69 000 under det senaste året. Till råga på allt är hotell, turism och restaurang, som i vanliga fall kan fungera som språngbrädor, de branscher som har tagit absolut mest stryk av nedstängningarna. Sveriges ungdomar förtjänar bättre förutsättningar.

En stor refug på vägen in i samhället är turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. På framtidens arbetsmarknad kan inte anställningstrygghet bygga på den förlegade tanken om att en människa tillbringar hela sitt arbetsliv på samma jobb. I stället bör vi sträva efter en rörlig arbetsmarknad där flit och framgång tillåts och prioriteras före hur många år någon har gått i samma fotspår. Turordningsreglerna i LAS fungerar precis som många andra socialdemokratiska klåfingriga system. De som redan är en del av systemet skyddas, men de som är utanför hindras från att komma in. Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna att följa parternas överenskommelse och lätta på turordningsreglerna – eller varför inte skrota dem helt när vi ändå håller på?

Turordningsregler åsido krävs det fler åtgärder. Nationellt behöver det införas fler, inte färre, jobbskatteavdrag. Arbetsgivaravgifterna behöver avvecklas för att fler företag ska kunna anställa yngre och därmed ge dem en smidigare väg in till arbetsmarknaden. 

Lokalt och regionalt behöver det ske ett perspektivskifte. Ett ökat fokus behöver ske på arbetsmarknadskunskap i takt med att fler ungdomar, oavsett socioekonomisk bakgrund, ges en bredare bild över arbetsmarknaden och dess spelregler. Ungt företagande behöver stärkas i fler skånska kommuner så att fler ungdomar kan testa att driva ett företag. Samtidigt som fler kommuner behöver möjliggöra för snabbare övergångar till vuxenutbildning för de elever som inte klarat av sina gymnasiestudier.

Under coronapandemin har ett antal tillfälliga krisåtgärder vidtagits. Två exempel är den utökade arbetslöshetsersättningen och möjligheten till korttidspermitteringar. För att fler ska få ett kneg krävs att dessa åtgärder blir just tillfälliga. En för generös a-kassa minskar incitamenten att gå från bidrag till arbete. I stället borde ersättningarna i arbetslöshetsförsäkringen ha en relativt hög men snabbt avtagande nivå. På så vis skapas en rörlig arbetsmarknad där det lönar sig att arbeta.

Snarare än att pumpa ut dyra bidrag till människor som inte arbetar bör staten genomföra större och bredare sänkningar av arbetsgivaravgifterna och införa ett nytt jobbskatteavdrag. Sänkta skatter på arbete gör att människor får behålla mer av sina hårt förvärvade slantar och gör det mer attraktivt att jobba. Dessutom blir det billigare för arbetsgivare att anställa, vilket gör att fler kan få ett första jobb. Genom ett mindre stelbent utbildningssystem, en rörligare arbetsmarknad och sänkt skatt framför höjda bidrag kan den unga killen och den nyanlända kvinnan lämna utanförskapet för att bli en del av det samhälle som bygger Skåne och Sverige starkt.

 

Viktor Karlsson

2:e vice ordförande LUF Skåne

 

Amir Jawad

Ordförande LUF Helsingborg

 

Emilia Kulevska

Ledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson LUF Skåne