Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LUF: Liberalerna bör tacka ja till S i Malmö

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Louis Hyleborg (L), ordförande LUF Malmö.Foto: PRESSBILD
Linn Rydberg (L), vice ordförande LUF Malmö.Foto: PRIVAT

Varje partis mål måste vara att alltid driva igenom så mycket av sin politik som möjligt. Därför bör Liberalerna tacka ja till S-inviten i Malmö. De äldre liberalerna i Malmö är vana vid att vara ett litet parti och inte ha något att säga till om, skriver Louis Hyleborg och Linn Rydberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I söndags kväll rapporterade Sydsvenskan att Socialdemokraterna i Malmö än en gång erbjuder Liberalerna att tillsammans styra Malmö. Som ungdomsrörelse är vi i Liberala ungdomsförbundet Malmö oroliga över den ökande främlingsfientligheten bland svenska partier och över de extrema partiernas frammarsch. Vi vill därför uppmana vårt moderparti att anta detta historiska erbjudande och skapa ett mittenstyre i Malmö. 

 

Erbjudandet om att skapa ett mittenstyre uppkom redan i oktober. Tyvärr var Liberalerna tvunget att avstå eftersom det då var för kort med tid att kalla till ett stadgeenligt medlemsmöte, som är det högsta beslutsfattande organet i partiet och det enda organet som kan fatta den här typen av beslut. Men nu finns det tid. Nu finns möjligheten. 

 

Varje partis mål måste alltid vara att driva igenom så mycket av sin egen politik som möjligt. För ett litet parti som Liberalerna är detta en historisk chans att få driva igenom väldigt mycket bra liberal politik. För alla Malmöbors skull kan vi inte låta ett vänsterstyre med ett än starkare vänsterparti få styra i 4 år till. Vi behöver ta denna chans. 

 

I den parlamentariska situation som råder i Malmö kommunfullmäktige är det av avgörande betydelse för Malmö att vi partier i mitten, som står upp för den liberala demokratins ideal, gör gemensam sak för att inte ge främlingsfientlighet och högerpopulism något inflytande. Liberalerna och Socialdemokraterna är båda partier som verkar för grundläggande liberala värderingar som alla människors lika värde och tolerans. Som partier som är positionerade in mot den politiska mitten är det ett naturligt steg att samarbeta för att verka gemensamt mot extrema krafter från både höger och vänster.

 

Vi är många som med stolthet minns alliansregeringens och Fredrik Reinfeldts starka avståndstagande och motstånd mot Sverigedemokraterna och högerextrema krafter. Som frihetsälskande liberaler är det därför sorgligt att bevittna den kraftiga högersväng som Moderaterna tagit under den senaste tiden. För den som är aktiv på sociala medier är det heller inte svårt att förstå vilka känslor som pyr inom Moderaterna. På flera moderata kommunpolitikers Facebooksidor kommenteras det hej vilt om liberaler som ”förrädare”, ”hycklare”, och om att det ”aldrig går att lita på en folkpartist”, trots att Liberalerna gjort det man lovat under hela valrörelsen. Att aldrig medverka till att ge SD ökat inflytande. Med sådana alliansvänner behöver man inga fiender.

 

Liberalerna gick till val på att inte bidra till att något av ytterkantspartierna fick mer makt i Malmö. Detta innebär å ena sidan att vi inte bör bilda ett styre tillsammans Moderaterna och Centerpartiet eftersom ett sådant styre hade blivit beroende av högerextrema SD, men det innebär också att vi inte bör släppa fram ett socialdemokratiskt styre som är beroende av extrema Vänsterpartiet. Ett starkt mittenstyre, som varken behöver stödja sig på V eller SD är det enda sättet att skona Malmö från dessa extremister.

 

Vi är inte naiva. Det är uppenbart att Socialdemokraternas närmanden inte beror på att de plötsligt blivit förtjusta i Liberalerna, utan på att de vill fortsätta styra Malmö trots att de rödgröna inte längre samlar majoritet i kommunfullmäktige. Men även om det är många frågor som skiljer Liberalerna och Socialdemokraterna åt, finns det en hel del som enar oss, däribland en stark önskan att inte ge högerextrema partier makt.

 

Vi förstår att förändring gör ont och att denna situation är omvälvande för många äldre liberaler i Malmö. De är vana att tillhöra ett litet parti i opposition som sällan haft något att säga till om mot den rödgröna majoriteten. Men vi vet att Malmö kan bättre. Därför vill vi se det första mittenstyret bli verklighet. Vi vill se ett liberalt styre i Malmö. 

 

Därför: Liberalerna Malmö, ta ansvar för vår stad. Tacka ja till ett mittenstyre med Socialdemokraterna.

 

Louis Hyleborg

Ordförande LUF Malmö

 

Linn Rydberg

Vice ordförande LUF Malmö