Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LOV leder inte till högre kvalitet

Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Blanda inte ihop ranking med kvalitet, skriver Carina Nilsson (S) i en replik till Torbjörn Tegnhammar (M) och Torsten Elofsson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag ställer mig frågande till hur Moderaterna i Malmö ska öka kvalitén inom vård- och omsorgsverksamheterna då de i sitt budgetförslag för äldreomsorgen sparar 50 miljoner kronor för att kunna göra en skattesänkning. En sådan åtgärd kommer inte leda till högre kvalitet, fler äldreboende eller högre löner för personalen. Moderaterna vill införa LOV av ren princip, men priset är högt för både personal och Malmöbor. Södertälje avlutade LOV då det fanns för mycket fiffel i en del företag, Lomma för att kvaliteten blev för låg och kostnaderna blev för höga.


LÄS MER: KVP DEBATT: De äldre i Malmö förtjänar bättre än röd äldrevård 


Tegnhammar gör det vanliga misstaget att blanda ihop ranking och kvalitet. Om alla kommuner låg över 95 procent i nöjdhet i hemtjänsten skulle ändå någon ligga på plats 267, det är därför ranking inte säger något om kvalitet. I Malmö svarar 83 procent att man är nöjd med sin hemtjänst. Det är inte ett dåligt resultat, men målet är naturligtvis att 100 procent ska vara nöjda. Resultatet är samma som i jämförbara storstäder.


LÄS MER: KVP DEBATT: Malmö ska inte införa LOV 


Påståendet att en anställd i en privat verksamhet tjänar mer stämmer inte, fackförbundet Kommunal har räknat ut att lönen för en undersköterska är 1 800 kronor mindre i månaden i en privat verksamhet.


Malmö skall vara en bra stad att åldras i. I vår budget satsar vi därför på de äldres mat, på ökad kvalitet och kontinuitet, att förebygga och bryta ensamhet samt på mötesplatser och välfärdsteknologi. Vi satsar också på bra arbetsvillkor och kompetenshöjning för personalen. Med Moderaternas budget tvingas det mesta sparas bort och med LOV gör man en gång för alla sig av med personalen och all kraft läggs på att försöka kontrollera företagen. Det är ett mycket högt pris för att välja arbetsgivare för den som kommer hem till dig.


LÄS MER: KVP DEBATT: Den som är sämst ska inte ha monopol 


Till Torsten Elofsson (KD) vill jag säga att jag delar målet om att Malmö ska vara en bra stad att åldras i. När det gäller bemötande är nöjdheten 93 procent, vilket är ett bra resultat även om målet naturligtvis är 100 procent. 80 procent uppger att de är trygga med att bo hemma, med hjälp från hemtjänsten. 85 procent känner förtroende för personalen.


Ingen flyttas till äldreboende mot sin vilja, Malmö stad agerar utifrån socialtjänstlagen, vilket jag förutsätter att alla styrande majoriteter i Sverige gör. Man har rätt till demensboende eller vårdboende utifrån behov, beslut går att överklaga och över 95 procent får sin ansökan beviljad. Vad gäller felaktiga beslut så handlar det om en promille av kommunens beslut.


Det finns möjlighet för alla att via Boplats Syd köa till senior- eller trygghetsboende. Populära ställen, som till exempel Södertorpsgården har lång kötid liksom de tre trygghetsboenden som finns. Vi har redan beslutat om att starta fler, men det är inte bara en vård- och omsorgsverksamhet. Bostäder byggs på en marknad.


Det är för mig inte alls uppenbart att införandet av LOV, och den privatisering av äldreomsorgen som det skulle innebära, löser några av de problem som Tegnhammar och Elofsson tar upp. 


Carina Nilsson (S)

Kommunalråd i Malmö med ansvar för vård och omsorg