Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liberalernas naivitet är en folkhälsofara

Sara Svensson (V), regionråd i Region Skåne. Foto: PRESSBILD
Karin Rågsjö (V), riksdagsledamot och hälsopolitisk talesperson. Foto: BERTIL ERICSON/TT

Liberalernas naiva inställning till gårdsförsäljningen är djupt problematisk, menar Sara Svensson (V) och Karin Rågsjö (V) i en replik till Tina Acketoft (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När det gäller att garantera och öppna upp för nya privata marknader – som nu när det gäller gårdsförsäljning av öl och vin, så kan man alltid lita på Liberalerna. De försvarar vinstintresset före det mesta. För det är faktiskt det frågan om gårdsförsäljning av öl och vin handlar om. Ska vi låta vinstintresset för vinodlare och öltillverkare vara viktigare än folkhälsan? 

 

 

För oss som vänsterpartister är folkhälsan viktigare än företagares vinst, oavsett om de är landsortsbaserade eller stadsbaserade. För oss som vänsterpartister är en solidarisk restriktiv alkoholpolitik central. För att det är så vi har kunnat minimera skadorna alkoholen får i samhället. 

 

 

När vi lyfter fram detta perspektiv kallas vi domedagsprofeter av Liberalernas företrädare Tina Acketoft som även jämför oss med karaktärer i Hollywoodfilmer. Det är väl så, att när de sakliga argumenten tryter så får man ta till retoriska släggor som man kan fnissa åt på sin egen kammare. Men inte desto mindre är Liberalernas naiva inställning till denna fråga djupt problematisk. 

 

 

I veckan kom en attitydmätning från Systembolagets dotterbolag, – Alkoholindex 2018, om svenskarnas inställning till alkohol. Den visar på några oroande trender. Bland annat visas att attityder i år är de mest tillåtande sedan mätningarna började. Undersökningar visar att en tillåtande attityd också hänger samman med ökad konsumtion. För att möta denna utveckling, värna folkhälsan och den restriktiva alkoholpolitiken behövs helt andra insatser än att göra alkohol än mer tillgängligt. För att möta denna utveckling behövs skärpt lagstiftning kring alkoholreklam, sänkta införselkvoter och att Systembolagets monopol värnas.

 

 

Faktum kvarstår också: Större delen av befolkningen är positiv till Systembolagets nuvarande uppdragsbeskrivning och i den ingår att ha just monopol på alkoholförsäljning. Att öppna upp för gårdsförsäljning är inte förenligt med ett alkoholmonopol, vilket tidigare utredningar redan visat. 

 

Sverige har utrett frågan om gårdsförsäljning av öl och vin på längden och tvären. Det vore klädsamt om man tog till sig slutsatserna i tidigare utredningar och ökade trycket i folkhälsopolitiken i stället för att dra upp skygglapparna ännu högre och fortsätta kämpa för att försvaga alkoholmonopolet med argumentation om ökat stöd för skånsk landsbygd.

 

Karin Rågsjö (V)

Riksdagsledamot och hälsopolitisk talesperson

 

Sara Svensson (V)

Regionråd i Region Skåne