Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalernas frihetspolitik för Malmöborna fortsätter

Under styrets första år förverkligades nästan 50 liberala förslag och reformer i Malmö, skriver L-kommunalråden i Malmö; Roko Kursar, Sara Wettergren, Simon Chrisander och Ewa Bertz.Foto: DANIEL NILSSON
Roko Kursar (L), kommunalråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Sara Wettergren (L), kommunalråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Simon Chrisander (L), kommunalråd i Malmö.Foto: CHRISTOFFER KARLSSON
Ewa Bertz (L), kommunalråd i Malmö.Foto: DAVID JOHANSSON

I det nya politiska läge som uppstod efter valet 2018 beslutade Liberalerna att tillsammans med Socialdemokraterna ta ansvar för Malmö. Under styrets första år förverkligades nästan 50 liberala förslag och reformer, skriver de fyra liberala kommunalråden i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När polariseringen ökar och krafter som ifrågasätter och hotar den liberala demokratins grunder åter är på frammarsch, både här och i övriga världen, ser Liberalerna ett tydligt behov av stabila demokratiska styren. 

 

I det nya politiska läge som uppstod efter valet 2018 beslutade Liberalerna att tillsammans med Socialdemokraterna ta ansvar för Malmö och Malmöbornas rätt till en öppen och tryggare stad. Vi vägrade ge Sverigedemokraterna, som gör skillnad på Malmöbor och Malmöbor och vars partiledare pekat ut liberalismen som sin huvudfiende, avgörande makt i Malmö. Vår stad rör sig nu i stället i en mer liberal riktning där styret varken är beroende av Sverigedemokraternas eller Vänsterpartiets stöd.

 

Under styrets första år förverkligades nästan 50 liberala förslag och reformer i Malmö. Den nya kommunledningen har bland annat satsat på tryggare stadsmiljöer med exempelvis mer belysning och utökad kameraövervakning. Vi fortsätter jaga staten för att snabbare lagföring ska införas och inom kort kommer Malmös första kommunala ordningsvakter att börja arbeta i nära samarbete med polisen för att ytterligare stärka tryggheten i staden. För att långsiktigt råda bot på kriminalitet har vi stärkt insatserna för att fånga upp unga som riskerar att dras in i kriminalitet och missbruk. Vi ger de enskilda individerna en bättre framtid och tar bort möjligheten för de kriminella gängen att rekrytera våra unga.

 

Hemlösheten som ökat dramatiskt i Malmö under flera års tid minskade glädjande nog under 2019 med 40 procent och antalet hemlösa barnfamiljer minskade med över 50 procent. Vi har även beslutat att prioritera barnfamiljer i bostadskön och korta deras kötid för att säkerställa att barn får snabbare tillgång till ett tryggt hem, samt beslutat att införa jämställt försörjningsstöd.

 

Under 2019 såg vi en fortsatt positiv utveckling av skolresultaten i Malmö, inte minst tack vare sommarskolan, som innebar att rekordmånga höjde sina betyg och behörighet. Vi har etablerat ett tätare samarbete med friskolorna och stärkt det fria skolvalet. Vi har frigjort fler högstadieplatser i centrum, vilket möjliggör för en ökad blandning av elever och minskad skolsegregation. Vi är på rätt väg men vi är långt ifrån nöjda.

 

Liberalerna skapade LSS och vi är fast beslutna att LSS ska utvecklas, inte avvecklas. 2019 utsågs Malmö till näst bästa LSS-kommun i Sverige. Bland annat sänkte vi hyrestaket i LSS-bostäder från 6 200 kronor till 5 000 kronor och vi infriade vårt vallöfte om att införa tillgänglighetssamordnare som ska vara ansvariga för tillgängligheten i hela Malmö Stad.

 

I snart tjugo år har Liberalerna verkat för att en tunnelbana ska byggas under Malmö. I dag arbetar Malmö Stad aktivt med planeringen av en framtida tunnelbana i Malmö som ska vara sammankopplad med Köpenhamns Metro genom en tunnel under Öresund. Det knyter samman vår stora arbetsmarknadsregion och är nyckeln till en hållbar stad.

 

Vi har även beslutat om hur en helt ny modern stadsdel ska ta form i Nyhamnen och med sina byggnader sträcka sig ännu högre mot den himmelsblå skyn. Det ska byggas väsentligt högre, framför allt i kollektivtrafiknära lägen.

 

Liberalerna gick även till val på att ta fram en handlingsplan för arbetet mot antisemitism och vi sa att det skulle få kosta vad det kostade vill. Under förra året slöt så staden ett historiskt samarbetsavtal med judiska församlingen för att gemensamt arbeta mot antisemitism.

 

Med Liberalerna i styret har Malmö även skärpt demokratikraven för föreningar som får bidrag av Malmö. Föreningar som får bidrag av staden ska verka för jämställdhet och mångfald och ta avstånd från våldsbejakande uttryck och åsikter. Bryter man mot riktlinjerna kan föreningen bli avregistrerad och återbetalningsskyldig.

 

En del är gjort under det första året med Liberalerna i styret, men mycket mer är kvar att göra. Liberalerna bildades för att försvara friheten i en tid när extremismen och populismen växte. Det uppdraget är lika aktuellt i dag, i Malmö som i resten av Sverige.

 

Roko Kursar (L)

Sara Wettergren (L)

Simon Chrisander (L)

Ewa Bertz (L)

Kommunalråd i Malmö