Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liberalerna vill ha grön förbättring utan förändring

Mätta Ivarsson (MP), regionråd i Region Skåne.
Foto: DAVID MOLLER
Anders Åkesson (MP), regionråd i Region Skåne.
Foto: DAVID MOLLER

Hur tänker sig Liberalerna att klimatet och miljön ska förbättras om det inte görs några stora förändringar, undrar Miljöpartiet i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Marknadskrafter är det bästa instrumentet för att stoppa miljöförstöringen. Det menar de liberala regionpolitikerna Gilbert Tribo och Cristina Glad som på Kvällsposten Debatt propagerar för gröna skatteväxlingar som gör det enklare för individen att göra bra miljöval. I Liberalernas värld står denna politik i bjärt kontrast mot det som de kallar för Miljöpartiets ”förbuds- och tvångspolitik”. Vi kan lugna dem med att de har fel.

Miljöpartiet har en ekonomisk princip om att genomföra grön skatteväxling. Det som förstör vårt samhälle och vår planet ska bli dyrare, samtidigt som vi vill sänka skatten på det som driver samhället framåt – som företagande och arbete. Det är den linje vi driver inom ramen för det rödgröna regeringssamarbetet. Det innebär inte att vi är överens med Liberalerna. 


För synar man deras politik i sömmarna framkommer bilden av ett parti som saknar förmåga eller vilja att ta ansvar för helheten. Ta flyget som exempel. Liberalerna är emot den flygskatt som regeringen har föreslagit, bland annat för att näringslivet inte har tid att sitta på tåget från Kristianstad till Stockholm (Norra Skåne, 5/12). Samtidigt har samma parti på nationell nivå sågat idén om en ny stambana för höghastighetståg. Hellre status quo än förändringar som kan ge verklig effekt på klimatet, blir kontentan.


Eller ta vägtrafiken. Den ökande trafiken på de skånska vägarna är ett stort bekymmer och debatteras flitigt i medierna. I Liberalernas värld är lösningen enkel. Inför en ny miljöbonus för elbilar, bygg fler laddstolpar och låt marknadskrafterna sköta resten, lyder receptet. Det är vettiga förslag i sig, men åter skiner bristen på helhetsansvar igenom. För det Liberalerna inte skriver är att de samtidigt vill se en snar utbyggnad av de skånska motorvägarna. En utbyggnad som med stor sannolikhet genererar ännu mer trafik, som ökar trycket på de skånska städerna och får de miljöfarliga utsläppen att gå i fel riktning under en överskådlig tid. Det räcker nämligen med att läsa statistiken över nybilsförsäljningen för att inse att det kommer att dröja innan alla kör miljövänligt. Att då avfärda den negativa klimatpåverkan som en ökad trafik medför genom att säga att ”det löser sig” är ingen ansvarsfull politik.

I vår bok är det snarare ett klassiskt exempel på greenwash.


Mätta Ivarsson (MP)

Regionråd och ordförande för Region Skånes regionala utvecklingsnämnd


Anders Åkesson (MP)

Regionråd och gruppledare