Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna tar sig vatten över huvudet

Tony Rahm (M), andre vice ordförande Malmö fritidsnämnd.Foto: PRESSBILD
Beräknad kostnad för simhall med rostfria stålmoduler innebär för Malmös del en investering på som mest nästan 200 miljoner kronor. En investering som just nu inte ingår i styrets investeringsplan, skriver Tony Rahm (M).Foto: COLOURBOX

Att som Liberalernas Ewa Bertz vilja påskynda byggandet av nya simytor i Malmö är vällovligt men hon glömmer nog att hon ingår i Malmös S-styre, skriver Tony Rahm (M) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag kan nog skriva under på det mesta som skrivs av Ewa Bertz (L), Åsa Bjerkén och Per Elfvin på Kvällsposten Debatt. Behovet av simytor i Malmö är enormt, både för att täcka behovet för föreningarna och behovet för skolsim. 

En enig fritidsnämnd ställde sig bakom den lösning författarna redogör för som innebär att simanläggningar byggs i rostfria stålmoduler. Nu har ärendet gått vidare för beslut i kommunstyrelsen där handläggningen förhoppningsvis går fort. 

Det intressanta kommer i texten där det skrivs att: ”Nu går vi vidare med planeringsarbetet för att fastställa form, funktion och finansiering”.

För det är just problemet med detta, själva finansieringen. Att som Ewa Bertz vilja påskynda byggandet är vällovligt men hon glömmer nog att hon ingår i Malmös styre. Ett styre som inte har någon lösning på finansieringen. Beräknad kostnad för simhall med rostfria stålmoduler innebär för Malmös del en investering på som mest nästan 200 miljoner kronor. En investering som just nu inte ingår i styrets investeringsplan. 

Den tidigare alliansen där Liberalerna ingick presenterade före valet en total lösning för stadionområdet där en helt ny simanläggning ingick. Finansiering av detta löstes bland annat genom fler bostäder på området och försäljning av Aq-va-kul-marken. Denna lösning har Liberalerna uppenbart lämnat när partiet bytte och blev socialdemokraternas stödparti. 

För tydlighetens skull ska nämnas att den lösning med stålkonstruktion där själva platsen ännu inte är bestämd är tänkt att vara utöver den simarena som ingår i planerna för stadionområdet. Simhallsbadet, dåvarande Aq-va-kul, kommer hålla till längst 2029 och kommande tio år måste det därför anläggas två simanläggningar för att täcka alla de behov som finns på simytor i Malmö. Men utifrån detta blir det ännu viktigare med en seriös finansiering så att simföreningarna och skolungdomarna som ska lära sig simma verkligen kan räkna med en lösning. 

Jag vill verkligen understryka att Ewa Bertzs intentioner är lovvärda och skriver under på dem. Men, och detta är ett stort men: Utan en lösning för finansiering blir det mest tomma ord och tomma ord gynnar varken våra simklubbar eller malmöborna.

 

Tony Rahm (M)

Andre vice ordförande Malmö fritidsnämnd