Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna i Lund kommer fortsatt att prioritera skolan

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.Foto: PRESSBILD
Mia Honeth (L), gruppledare i kommunfullmäktige och ordförande i barn- och skolnämnden i Lund.Foto: PRESSBILD
Camilla Norberg Hansen (L), gruppledare i Lunds utbildningsnämnd.Foto: CHRISTINE OHLSSON

Faktum är att årets skolbudget är större än förra årets budget. Detsamma gäller elevpengen, skriver Liberalerna i Lund i replik till Socialdemokraterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I bildningsstaden Lund är skolan högt prioriterad. En bra skola med duktiga och drivna lärare ger våra barn och unga en bra start i livet och utjämnar skillnader i vårt samhälle. För varje hundralapp som betalas i kommunalskatt i Lund går hela 47 kronor till skolan. Vi satsar mer än jämförbara kommuner och har till följd av både politiska prioriteringar, men även bristande kostnadskontroll, kostnader som ligger betydligt högre än andra kommuner, inte minst vad gäller lokaler och skolmåltider. Vi har påbörjat ett arbete med att sänka dessa kostnader samtidigt som vi fortsätter att hålla en hög kvalitet. Det frigör på sikt resurser till skolans kärnuppdrag, det vill säga undervisningen. 

 

De senaste sex åren har elevpengen, det vill säga den summa pengar som följer varje elev, ökat med 20 procent i årskurs F-3 och 18,8 procent i årskurs 4-6. Alltså mer än motsvarande ökning i löner och priser. Mycket tack vare resurstillskott som möjliggjordes av oss liberaler under det förra rödgröna minoritetsstyret.

 

Faktum är att årets skolbudget är större än förra årets budget. Detsamma gäller elevpengen. Däremot ökar den inte lika mycket som tidigare. Men när vi liberaler tog över Lunds styre med våra samarbetspartier i Lundakvintetten chockades vi av hur ekonomin körts i botten under fyra av år S-lett styre. Vår första prioritering blev att sanera ekonomin och dämpa en kraftigt ökande låneskuld som undergräver möjligheten att tillhandahålla en god välfärd i framtiden.

 

Dessutom har vi påverkats av Socialdemokraterna på riksplanet som genom nedmonteringen av LSS och sveket mot personer med svåra funktionshinder har fått ökade kostnader och utökat ansvar på kommunal nivå. Likaså vad gäller mottagandet av nyanlända, Arbetsförmedlingens haveri och utbredd polisbrist som gett kommunen stora utmaningar och betydande kostnader.

 

Det är anmärkningsvärt att Almgren lägger så mycket energi på att svartmåla Lunds skolor när de i själva verket håller en mycket hög kvalitet och där tusentals pedagoger dagligen gör en enastående insats för våra 5 000 förskolebarn, över 12 000 grundskoleelever och cirka 7 000 gymnasieelever.

 

Liberalerna i Lund kommer fortsatt att prioritera skolan. Vi har tillsammans med våra vänner i Lundakvintetten styrt om prioriteringarna mot ökat fokus på kunskap och studiero. Vi presenterar även en stor satsning med cirka 30 miljoner kronor mer till skolan under innevarande år som finansieras med de så kallade välfärdsmiljarderna från staten. Vi är fast beslutna att hålla två tankar i huvudet samtidigt: Både utveckla välfärdens kärna och ta ansvar för ekonomin utan att låta kommande generationer ta notan med en sämre välfärd. 

 

På riksplanet har S kritiserat oppositionspartierna för att obstruera, riva upp delar av budgetar och agera populistiskt. Tyvärr har S i Lund inte tagit intryck av det när de nu själva är i opposition. Vi välkomnar dock en kursändring som dessa tre S-politiker nu antyder att de öppnar upp för.

 

Philip Sandberg (L)

Kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun

 

Mia Honeth (L)

Gruppledare i kommunfullmäktige och ordförande i barn- och skolnämnden i Lund

 

Camilla Norberg Hansen (L)

Gruppledare i Lunds utbildningsnämnd