Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna är inte Lunds skolparti

Elin Gustafsson (S), riksdagsledamot från Lund.Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD
Anders Almgren (S), oppositionsråd Lund.Foto: MARTIN OLSON / LUNDS KOMMUN
Fanny Johansson (S), oppositionsråd Lund.Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

Socialdemokraternas dörr är öppen för nya samtal om Lunds skolbudget i händelse av att Liberalerna menar allvar med att de återigen kommer att prioritera skolan, skriver Elin Gustafsson, Anders Almgren och Fanny Johansson i en replik till liberalerna Philip Sandberg, Mia Honeth och Camilla Norberg Hansen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skillnaden mellan Philip Sandbergs (L), Mia Honehts (L) och Camilla Norberg Hansens (L) replik och verkligheten är högst påtaglig.

Deras verklighetsbeskrivning är en helt annan än den lärare, föräldrar och elever har. Det är inget påhitt från oss socialdemokrater att lärare som slutar inte ersätts, att klasstorlekarna växer, att resurspersonalen försvinner och att lärarna blir färre. Lärare som vi pratat med berättar hur de som konsekvens av den borgerliga nedskärningspolitiken lämnar jobbet varje dag med en känsla av att vara otillräcklig. 

 

Detta är ingen svartmålning av Lunds skolor eller den fantastiska personal som arbetar i dem. Detta är deras beskrivning av konsekvenserna av den så kallade Lundakvintettens budgetpolitik. Vi förstår att Liberalerna tycker den är jobbig och att de vill fjärma sig mot den. Men de har självvalt försatt både Lunds skolor och sig själva i den här sitsen.

 

Visst är det så att om man jämför krontal mellan 2019 och år 2020 så får skolan några kronor mer. Men andra saker har förändrats väsentligt. 2020 får Lunds skolor varken full ekonomisk kompensation för att elevantalet ökar eller för personalens löneökningar. Sammanlagt innebär det att det inte går att kunna bibehålla klasstorlekarna, anställa ny personal när anställda slutar eller garantera att elevassistenterna finns kvar. 

 

Så tillskottet på 30 miljoner kronor mer till förskolan, grundskolan och gymnasieskolan som Sandberg, Honeth och Norberg Hansen pratar om – räcker det? Inte på långa vägar, eftersom de först gjort nedskärningar med över 90 miljoner kronor. Och deras minskning av nedskärningarna gäller endast för 2020. Enligt det borgerliga styrets ekonomiska plan, som är beslutad i kommunfullmäktige i juni 2019, kommer ännu mer dramatiska nedskärningar nästa år. Enbart skolan och förskolan ska då skära ner mer än 110 miljoner kronor ytterligare jämfört med i år. Det motsvarar kostnaderna för närmare 190 lärare. 

 

Lundaliberalerna gör nog rätt i att tänka om kring vem de kallar för populister och utmålar för en obstruerande opposition. När Liberalerna inför 2017 gjorde en budgetuppgörelse med oss socialdemokrater fick skolan för första gången på 10 år full kompensation för såväl volym som ökade priser och löner. Efter valet svek de fullkomligt den inriktningen. Vår dörr är öppen för nya samtal om skolbudgeten om Liberalerna menar allvar med att de återigen kommer att prioritera skolan.

 

Elin Gustafsson (S)

Riksdagsledamot från Lund

 

Anders Almgren (S)

Oppositionsråd Lunds kommun

 

Fanny Johansson (S)

Oppositionsråd Lunds kommun