Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberala studenter borde övertyga sitt eget parti

Mätta Ivarsson (MP), gruppledare i Region Skåne.
Foto: JENNIE LARSSON
Protester mot den nya restriktiva hållningen gentemot aborträttigheter i Polen.
Foto: ATTILA HUSEJNOW/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Ägna de närmaste veckorna åt att påverka de egna liberala politikerna i Region Skåne. Gör era röster hörda. Få era politiker att stötta MP:s förslag om att subventionera i Skåne för polska kvinnor, skriver Mätta Ivarsson i en replik till Liberala studenters Viktor Janrik och Sarah Hammar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På Polens gator hörs högljudda protester mot den konservativa regeringens nära på totalförbud mot abort. Med rätta är stödet till de polska kvinnorna stort här i Sverige. Vi är många som känner ilska inför de inskränkningar på kvinnors rättigheter som nu sker på andra sidan Östersjön. Den ilskan måste nu omvandlas i verklig solidaritet. Stödet behöver visas inte bara i ord eller inlägg på sociala medier, utan också i konkret handling. 

Därför har vi i Miljöpartiet lagt ett förslag i Region Skåne om att göra det möjligt för polska kvinnor att få subventionerade aborter i Skåne. Vi vill som ett första steg att Region Skåne inleder en dialog med regeringen för att komma fram till hur en statlig finansiering kan se ut.

Det är ett förslag som både skulle hjälpa polska kvinnor i en svår situation men också visa att vi i Sverige inte accepterar det som nu sker i Polen. Det vore en tydlig signal till den polska regeringen att omvärlden inte står tysta. 

Därför gläds jag över att Liberala studenters artikel på Kvällsposten Debatt kräver att Sydsverige ska hjälpa de polska kvinnorna. Det är just det vi i Miljöpartiet har föreslagit.

Men utöver att skriva en debattartikel i Kvällsposten behöver Liberala studenter också lägga tid och kraft på att påverka sitt eget partis politiker i Region Skåne. För vi blev faktiskt förvånade när Liberalerna och Centerpartiet inte stödde vårt förslag när det behandlades på regionstyrelsens arbetsutskott för två veckor sedan. Något intresse att inleda en dialog med regeringen för att möjliggöra subventionerade aborter för polska kvinnor hördes inte från något borgerligt parti.  

Tack och lov är ärendet ännu inte avgjort. När förslaget skulle upp för slutgiltigt beslut i regionstyrelsen drogs det med kort varsel ut från dagordningen. Därmed avgörs frågan först på nästa sammanträde, den 26 mars.

Min uppmaning till Liberala studenter, och till alla andra liberaler och centerpartister som vill stå på de polska kvinnornas sida, är därför enkel: Ägna de närmaste veckorna åt att påverka era egna politiker i Region Skåne. Gör era röster hörda. Få era politiker att stötta MP:s förslag. 

Den 26 mars har Region Skåne alla möjligheter i världen att visa verklig solidaritet med Polens kvinnor. Då kan både Liberalerna och Centerpartiet gå från ord till handling och visa att engagemanget är på riktigt.


Mätta Ivarsson (MP)

Gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och regionråd i opposition