Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt välfärden bli tråkig igen

Helsingborgs båda arenor, Helsingborgs arena och Olympia, har kantats av felkalkyler, ofinansierade hyreskostnader och skenande utgifter, skriver Amir Jawad, Emilia Kulevska och André Krisping vid LUF Helsingborg.
Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN
Amir Jawad, styrelseledamot LUF Helsingborg.
Foto: PRESSBILD
Emilia Kulevska, ordförande LUF Helsingborg.
Foto: PRESSBILD
André Krisping, 1:e vice ordförande LUF Helsingborg.
Foto: PRESSBILD

Helsingborg och andra kommuner behöver en principiell diskussion om vad kommuner ska äga och inte äga. Välfärden måste vara i centrum. Välfärden behöver inte kommunala arenor, skriver Amir Jawad, Emilia Kulevska och André Krisping vid Liberala Ungdomsförbundet i Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under det gångna året har frågan om Öresundskraft, Helsingborgs kommunala energibolag, varit i fokus. Att sälja eller inte sälja? 


Det är tiotusenkronorsfrågan, eller snarare 12,2 miljarder kronorsfrågan. Vi i Liberala Ungdomsförbundet Helsingborg lägger ingen större värdering i frågan om Öresundskraft. Vi vill snarare se en principiell diskussion bland de politiska partierna om vad som ska vara i kommunens ägo kontra vad som inte ska vara i kommunens ägo.


Det kommunala uppdraget är inte alltid en självklarhet, trots att det egentligen borde vara det. Vår strikta uppfattning är att det kommunala uppdraget handlar om vård, skola, omsorg och socialtjänst. Men blickar vi exempelvis mot Göteborg så kan vi se hur annorlunda det kommunala uppdraget har tolkats. I Göteborg äger exempelvis staden nöjesparken Liseberg och en kommunal mjölkgård som arrenderas ut. Å ena sidan har Liseberg genererat stora intäkter till Göteborg, å andra sidan öppnar det upp dörrar för politiken som helst ska förbli stängda. Vi anser helt enkelt att det är orimligt för en kommun att äga en nöjespark, vilket leder oss tillbaka till Helsingborg.


I början av 2000-talet blev det runtom i landet populärt att planera och bygga nya idrotts- och evenemangsarenor. Förväntningarna på de skattefinansierade projekten var skyhöga och i både stora och mindre kommuner betraktades en ny arena vara lösningen på flera av de utmaningar som kommunerna stod inför, vare sig det handlade om att locka nya företagsetableringar, öka inflyttningen eller att ”sätta platsen på kartan”. Det är ingen överdrift att säga att det vid tiden drog en arenafeber genom det kommunala Sverige. Denna arenafeber har inte på något sätt undgått Helsingborg.


Stadens båda arenabyggen, Helsingborgs arena och Olympia, har kantats av felkalkyler, ofinansierade hyreskostnader och skenande utgifter. I ren iver att hinna få Helsingborg Arena färdig till handbolls-VM 2011 blev arenan dyrare än tänkt, med enorma driftsunderskott som följd. Arenan stod färdig 2012 och kommunen missade således möjligheten att arrangera mästerskapet. 


Kostnaden för arenan, som ursprungligen var tänkt att landa på 361 miljoner kronor, landade i stället på 411 miljoner kronor. 


År 2013, arenans första år i drift, resulterade i ett driftsunderskott på 66 miljoner kronor. Under det andra verksamhetsåret blev underskottet ännu större, över 76 miljoner. Sedan dess har resultaträkningen fortsatt lysa rött. År 2018 låg driftskostnaden på 37,8 miljoner kronor samtidigt som intäkterna landade på betydligt mer blygsamma 13,5 miljoner. Det i sig borde ha genererat varningsklockor.


Bolagiseringen är inte ett unikt fenomen för Helsingborg, den trenden pågår för fullt runtom i hela landet. 


Samtidigt står välfärden över hela Sverige inför utmaningar, vilket märks inte minst bland skol- och vårdverksamheterna i Helsingborg.


Det finns flera risker när kommuner ger sig in i nöjes- och eventbranschen. Det öppnar upp dörrar för nya äventyr som politiken helst ska hålla sig borta ifrån. Offentlig verksamhet ska vara enkelt, avskalat och tråkigt och ska helt enkelt tillgodose de välfärdsbehov som finns och inte bedriva företag med verksamheter som marknaden bäst kan sköta. Därför behöver vi en principiell diskussion om vad kommunen ska äga och inte äga i Helsingborg.


Vi i LUF Helsingborg står fast vid att välfärden behöver prioriteras – det gör den inte genom att ha kommunala arenor. Låt välfärden bli tråkig igen.


Amir Jawad

Styrelseledamot LUF Helsingborg


Emilia Kulevska

Ordförande LUF Helsingborg


André Krisping

1:e vice ordförande LUF Helsingborg