Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt Skåne blomstra som mat- och dryckesregion

Vi vill ge Skånes dryckesföretagare chansen att förverkliga sina drömmar och dela med sig av sitt livsverk till andra, skriver fyra skånska centerpartister.
Foto: SHUTTERSTOCK
Sofia Nilsson (C), riksdagsledamot Skåne läns norra och östra valkrets.
Foto: PRESSBILD
Sofia Nilsson (C), riksdagsledamot Skåne läns norra och östra valkrets.
Foto: ANNA W THORBJORNSSON
Jonny Cato (C), riksdagsledamot Skåne läns västra valkrets.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / PRESSBILD
Stina Larsson (C), tjänstgörande ersättare i riksdagen, Skåne läns södra.
Foto: RIKSDAGEN

Den utredning som snart inleder sitt arbete med att ta fram en modell för gårdsförsäljning är viktig för Skåne. Det är dock viktigt att det tas fram en modell som kompletterar snarare än konkurrerar med Systembolaget, skriver flera riksdagsledamöter från Centerpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Frågan om gårdsförsäljning har under många år drivits med Centerpartiet som motor. Nu hörsammas äntligen förslaget och regeringen tillsätter en utredning. 

Utredningen, som planeras sättas i gång redan innan årsskiftet, ska ta fram en eller flera modeller för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker men under förutsättning att Systembolagets monopol säkras. Ett sådant system skulle innebära ett stort steg framåt för en hel bransch av dryckesproducenter, inte minst i Skåne. 

Vår del av Sverige är en enormt produktiv region när det kommer till mat och dryck. Odlingsfälten böljar fram genom landskapet och äppelodlingarna står i långa rader. Det finns i dag över 70 bryggerier och ett tjugotal sprittillverkare i vår region. Dessutom huserar mer än hälften av landets vingårdar just här. Skåne är nämligen en av de absolut sista utposterna norrut i Europa där det är möjligt att odla vindruvor. För vår region handlar alltså frågan om gårdsförsäljning om mer än bara försäljning av alkohol. Det handlar om att ge alla dessa små- och medelstora företag inom dryckestillverkning möjligheten att utveckla sin affärsverksamhet och skapa fler jobbtillfällen, i synnerhet på vår landsbygd.  

Samtidigt som vi i Centerpartiet vill se att gårdsförsäljning blir verklighet är det också viktigt att det tas fram en modell som kompletterar snarare än konkurrerar med Systembolaget. Det statliga detaljhandelsmonopolet erbjuder i dag ett kvalitativt utbud av alkoholhaltiga drycker från hela världen, något vi vill värna. Samtidigt ser vi det som en del av en helhetsupplevelse när du som besöker en vingård, ett bryggeri eller ett destilleri också kan inhandla varan på plats. Det i sin tur skapar möjligheter för tillverkarna att utöka sina verksamheter och säkra fler intäktskällor. 

I exempelvis Napa Valley i Kalifornien utgörs 60 procent av vingårdarnas intäkter av besökare som deltar på provsmakningar, köper souvenirer och inhandlar dryck. Centerpartiet vill ge samma möjligheter till tillverkare som exempelvis de som producerar fina Solarisviner på Österlen eller god lokalproducerad öl i Dalby. Vi vill ge dessa företagare chansen att förverkliga sina drömmar och dela med sig av sitt livsverk till andra.    

Efter många år av hårt arbete för att göra gårdsförsäljning till verklighet vill vi i Centerpartiet nu se att vi tar nästa steg i frågan. För oss finns det tre frågor som är särskilt betydelsefulla för utredningen att besvara:  

Hur gårdsförsäljning blir ett komplement snarare än en konkurrent till vårt befintliga detaljhandelsmonopol.

Vilka olika modeller för gårdsförsäljning som är möjliga. Det är viktigt att utredningen breddar perspektivet och tittar på flera olika tänkbara lösningar. 

Vilka effekter ett införande av gårdsförsäljning förväntas ge för näringslivet, landsbygden och småföretagare.

Vi inväntar med spänning utredningens förslag. Centerpartiet är optimistiskt kring att vi kommer att landa i en lösning som ger Skånes över 130 tillverkare av alkoholhaltiga drycker en möjlighet att distribuera sina produkter direkt till kund. Om alla dessa småskaliga och hantverksmässiga dryckesproducenter skulle ges denna möjlighet skulle Skåne som mat- och dryckesregionen blomstra. 


Sofia Nilsson (C)

Riksdagsledamot Skåne läns norra och östra valkrets


Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot Malmö valkrets


Jonny Cato (C)

Riksdagsledamot Skåne läns västra valkrets


Stina Larsson (C)

Tjänstgörande ersättare i riksdagen, Skåne läns södra