Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt oss sätta världsrekord i miljövänligt byggande

Mätta Ivarsson (MP), gruppledare i Region Skåne.
Foto: JENNIE LARSSON
Angela Everbäck (MP), ledamot i regionfullmäktige Region Skåne.
Foto: MP
Kami Petersen (MP), ledamot i regionfullmäktige Region Skåne.
Foto: EMMA REICHERT

Vi ser nu fram emot att Centerpartiet i fortsättningen kommer fram med konkreta gröna förslag till fullmäktige, skriver Miljöpartiet i Region Skåne i replik till Anette Linander (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I debattartikeln ”Skåne bör bygga världens miljövänligaste sjukhus” skriver Annette Linander (C) att vi i Region Skåne ska låta oss inspireras av goda exempel och själva spänna bågen. Att ribban ska läggas högt nu när regionen ska investera miljarder i sjukhusbyggnader i Malmö, Lund och Helsingborg. Vi håller med och yrkar bifall.

Mycket riktigt har byggnader stor miljöpåverkan. Både när de byggs och när de används. Annette skriver att svenska byggnader står för ungefär 40 procent av Sveriges energianvändning enligt Naturvårdsverket siffror. Till det kan vi lägga all den miljöpåverkan som sker redan innan nyckeln sitter i dörren, när byggnaderna byggs. Enligt en rapport från Sveriges byggindustrier och Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien släppte byggsektorn ut mer koldioxid än Sveriges alla personbilar 2012. Därför är det viktigt att satsa på att husen både blir miljösmarta i drift och byggs med miljösmarta metoder och material.

Samtidigt som vi stöder de goda intentionerna i Annette Linanders debattartikel konstaterar vi att regionpolitiken inte styrs via debattsidorna i Kvällsposten. I stället måste politiska förslag läggas och beslutas i regionstyrelsen och regionfullmäktige.

År 2019 lämnade vi i Miljöpartiet just ett förslag om att bygga klimatsmart i regionen. Våra förslag är följande: 

• Att byggstarta minst ett klimatneutralt spjutspetsprojekt innan 2025

• Att utreda hur Region Skånes nybyggnation, ombyggnation och underhåll av byggnader senast 2030 kan ske klimatneutralt.

Vi väntar fortfarande på att fullmäktige ska ta ställning till Miljöpartiets förslag. Nu förväntar vi oss att Annette Linander, som är regionstyrelsens vice ordförande, skyndar på den utdragna processen. Speciellt när det nu är så tydligt att hon står bakom våra förslag att bygga miljösmart. För vi räknar med ditt stöd Annette. Att du yrkar bifall till att byggstarta minst ett klimatneutralt spjutspetsprojekt inom kort. Vi förutsätter att du har dina allianskollegor i regionstyret med dig.

Så det är med glädje vi har tagit del av din debattartikel. Vi ser nu fram emot att Centerpartiet i fortsättningen kommer fram med konkreta gröna förslag till fullmäktige. Och då inte bara förslag som andra redan har lagt, utan egna förslag som alla vi som bryr oss om miljö och klimat kan stödja. För vi är säkra på att vi behöver spänna bågen. Att fortsätta i gamla hjulspår är inget alternativ. Det är hög tid att sätta världsrekord i miljövänligt byggande. Bifall till alla kloka och ambitiösa gröna förslag.


Mätta Ivarsson (MP)

Gruppledare i Region Skåne


Angela Everbäck (MP)

Ledamot i regionfullmäktige Region Skåne


Kami Petersen (MP)

Ledamot i regionfullmäktige Region Skåne