Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt oss gemensamt arbeta mot judehatet, S

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN
Varje Malmöpolitiker som nu inte sluter upp i en bred kraftsamling mot antisemitismen kommer att gå till historieböckerna som en av dem som inte agerade för att undvika att judarna försvann ifrån Malmö, skriver Torbjörn Tegnhammar.
Foto: SHUTTERSTOCK

Om antisemitismen fortsätter som den gjort hittills kommer den judiska församlingen i Malmö att tvingas lägga ner om tio år. Vi vädjar till Socialdemokraterna att lyssna på församlingen för att göra ett ställningstagande ihop med Moderaterna, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Malmö är en fristad för människor som flytt från krig och förtryck i hela världen. Malmö var också en av de första svenska städer där judar fritt fick leva och verka. Judarna och den judiska kulturen är ett viktigt inslag i Malmös historia men om inte kraftfulla åtgärder vidtas mot den växande antisemitismen i vår stad, riskerar det judiska bli ett inslag som inte finns i Malmös framtid. 


Agerar vi inte nu kommer det snart vara för sent. På grund av en tilltagande otrygghet har Malmös judiska befolkning minskat snabbt de senaste årtiondena. Judiska församlingens bedömning är att det 2029, på grund av rasismen mot judar, finns så få judar kvar att församlingen får läggas ned. Den utvecklingen måste stoppas och då krävs rejäla och substantiella åtgärder. Situationen för Malmös judar är välkänd. 


Många judar vittnar om återkommande trakasserier, hot och till om med våld i deras vardag. Många vågar inte bära judiska symboler offentligt på Malmös gator. Situationen är Malmö stads allra värsta skamfläck. Det är dags att vi politiker enar oss över blockgränserna och tillsammans kraftfullt fördömer den antisemitism som blir allt värre i Malmö och tar ett ordentligt krafttag för att stoppa den fruktansvärda rasism som riktas mot en av stadens mest utsatta minoriteter. 


Varje Malmöpolitiker som nu inte sluter upp i en bred kraftsamling kommer att gå till historieböckerna som en av dem som inte agerade för att undvika att judarna försvann ifrån Malmö. 


De senaste månaderna har Malmös ledande politiker bjudits på ett gyllene tillfälle att över blockgränserna sluta upp i just en sådan kraftsamling och tydlig markering mot den växande antisemitismen i Malmö. Två näringslivsprofiler har beslutat sig för att i tio år donera två miljoner kronor vardera till judiska församlingen, så att församlingen kan rusta upp verksamheten och stärka säkerheten, något som dessvärre blivit nödvändigt. 


Moderaterna har drivit på för att Malmö Stad ska uttala en ambition om att tillmötesgå judiska församlingens önskemål genom att i tio år bevilja 4 miljoner kronor årligen till ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP) med den judiska församlingen för att genomföra en stor utbildningssatsning där alla Malmös grundskoleelever får en fördjupad utbildning om Förintelsen och antisemitism. Detta röstades ner av Socialdemokraterna och Liberalerna. 


Judiska församlingen har också uttryckt en vilja om att Malmös två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, gemensamt ska göra ett offentligt uttalande där vi kraftfullt fördömer antisemitismen i Malmö. Detta hade varit en mycket viktig signal och hade kunnat ingjuta hopp hos Malmös judar att politiken står enad bakom dem. Samtidigt hade det varit ett tydligt budskap till dem som skapar otryggheten för Malmös judar: Er intolerans hör inte hemma i vår stad. 


För oss moderater var det självklart att ställa upp på detta. Vi är därför bedrövade och besvikna över Socialdemokraternas ovilja. Trots påtryckningar har Socialdemokraternas ledare och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh konsekvent vägrat att delta i ett sådant uttalande. Faktum är att hon inte ens har deltagit i våra gemensamma möten med judiska församlingen. 


Situationen för Malmös judar är alldeles för akut för att stödet till dem ska bli en partipolitisk strid. Kan vi stå enade mot antisemitismen eller ska vissa partier vika undan från fajten mot rasism och därmed bidra till att det judiska riskerar att inte längre vara en del av Malmö inom något årtionde? 


Moderaterna vädjar nu därför ytterligare en gång till Malmös socialdemokrater: Låt oss enas i ett kraftfullt offentligt fördömande mot den växande antisemitismen i Malmö. Vår stad har varit en fristad för judar i mer än 150 år. Det är bara om våra två partier agerar tillsammans som vi kan säkerställa att det är så även i framtiden.


Historiens gång avgörs nu, och Moderaterna i Malmö vill ha med Socialdemokraterna på rätt sida.


Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö