Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö. Foto: SVEN LINDWALLMagnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö. Foto: SVEN LINDWALL
Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö. Foto: SVEN LINDWALL
”Precis som i Danmark skulle militären kunna bistå med bevakningsarbetet runt Malmös utsatta polisstationer, vid synagogan, utföra gränskontroller och bistå polisen där det är relevant”, skriver Magnus Olsson (SD). Foto: MARCUS ÅHLÉN/FÖRSVARSMAKTEN”Precis som i Danmark skulle militären kunna bistå med bevakningsarbetet runt Malmös utsatta polisstationer, vid synagogan, utföra gränskontroller och bistå polisen där det är relevant”, skriver Magnus Olsson (SD). Foto: MARCUS ÅHLÉN/FÖRSVARSMAKTEN
”Precis som i Danmark skulle militären kunna bistå med bevakningsarbetet runt Malmös utsatta polisstationer, vid synagogan, utföra gränskontroller och bistå polisen där det är relevant”, skriver Magnus Olsson (SD). Foto: MARCUS ÅHLÉN/FÖRSVARSMAKTEN

Låt militären bistå polisen i Malmö

Publicerad

Än så länge har inte Socialdemokraterna anammat vårt förslag om fler ordningsvakter som bistår polisen i deras trygghetsarbete, men ska vi gissa att det kommer i valrörelsen, undrar oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) i en replik till kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I sitt genmäle på min debattartikel på Kvällsposten Debatt gör Socialdemokraternas kommunalråd Andreas Schönström som vanligt: Han duckar från allt ansvar och sluggar sin slägga utan att träffa rätt. I dessa tider med socialdemokratiska ”trollfabriker” på sociala medier, S-märkta polischefer och ”fake news” hade jag önskat att Schönström varit lite mer pragmatisk. 

 

Som en vän av ordning tycker jag att det är viktigt att påpeka följande: Socialdemokraterna har styrt Malmö sedan 1994 och att många av de problem som finns över hela linjen är ett resultat av deras misslyckade politik. När tidningen Aftonbladet gick igenom samtliga dödsskjutningar i Malmö, Göteborg och Stockholm sedan 2011, och då enbart de som skett i gängmiljöer är inräknade, blev resultatet minst sagt häpnadsväckande. 131 döda och över 520 skottskadade. Fler än 1 500 skottlossningar och då bara i Malmö, Göteborg och Stockholm. 

 

Att Socialdemokraterna nu vill slå på stora trumman och ha eldiga debatter i stället för ett tryggare Malmö blir lite tunnsått. Socialdemokraterna har varken agerat eller lyssnat på oss sverigedemokrater, när vi under flera år har pekat finger och krävt både resurser och åtgärder mot kriminalitet och otrygghet. Än så länge har inte Socialdemokraterna anammat vårt förslag om fler ordningsvakter som bistår polisen i deras trygghetsarbete, men ska vi gissa att det kommer i valrörelsen?

 

Regeringen vill ha fler poliser och kring detta finns det i nuläget en politisk majoritet som vill agera. Det Socialdemokraterna missar, är att så sent som för ett par dagar sedan framkom att avhoppen från landets polishögskolor är alltför många. Av 9 000 sökande i hela landet så klarade bara 1 000 personer testerna och proven. 

Dålig arbetsmiljö och låga löner gör det svårt att både rekrytera poliser och att få poliser att stanna kvar inom yrket. Här krävs inte bara prat och luftslott utan snabba och konkreta insatser på riktigt. 

 

Vårt förslag om att militären kan bistå polisen handlar inte om att militären ska utföra det traditionella polisarbetet. Precis som i Danmark skulle militären kunna bistå med bevakningsarbetet runt Malmös utsatta polisstationer, vid synagogan, utföra gränskontroller och bistå polisen där det är relevant. Detta för att polisen ska få en möjlighet att använda sina begränsade resurser på ett bättre sätt. 

 

Malmö stads revisorer gjorde under 2016 en granskning av Malmö stads trygghetsarbete och dömde minst sagt ut det arbete som trots allt har bedrivits. Andreas Schönströms motdrag blev då att tillsammans med Vänsterpartiet införa CTC - en modell som enligt Moderaterna var starkt ifrågasatt av polisen.

 

Vi Sverigedemokrater menade också att det redan idag finns mycket forskning kring Malmös sociala problematik från Malmö universitet och detta kompletteras med hjälp av statistik från Brå. Att Andreas Schönström sedan inte förstår att Malmö behöver ett stopp för nyanlända och mer återvandring i stället för mer invandring förvånar nog ingen.

 

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd i Malmö

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag