Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt Malmö bestämma mer över de statliga bidragen

Centerpartiet anser att kommunerna vet bättre än staten vilka behov som finns, skriver Anders W Jonsson (C) och Charlotte Bossen (C).Foto: SHUTTERSTOCK
Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare.Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Charlotte Bossen (C), gruppledare i Malmö.Foto: PRESSBILD / Copyright 2018. All rights reserved.

Skattebetalarnas pengar kan göra mer nytta om städer som Malmö får bestämma mer över vad de användas till, skriver Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W. Jonsson och Malmöcenterns gruppledare Charlotte Bossen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Centerpartiet har enats med regeringen och Liberalerna om att skjuta till extra resurser till välfärden. Först fem nya miljarder kronor i höstbudgeten och nu ytterligare fem miljarder i vårbudgeten. För de som bor i Malmö innebär beskedet 116,6 miljoner kronor mer till vår gemensamma välfärd. Pengar vi behöver för att möta utmaningarna och utveckla kommunen.

 

Men vi måste också förändra statsbidragen. I dag får kommuner och regioner miljarder i så kallade riktade statsbidrag, vilket innebär att det bestäms på statlig nivå vad bidragen ska användas till. 

 

Riktade statsbidrag tvingar kommunerna att välja bort satsningar som invånarna behöver. De läggs ofta på kortsiktiga projekt, i stället för på långsiktig utveckling och det görs inte skillnad på olika kommuners behov. Dessutom är de riktade statsbidragen dyra för kommunerna att administrera.

Centerpartiet anser att kommunerna vet bättre än staten vilka behov som finns och vad pengarna bör användas till. Vi presenterar nu därför två förslag för att förändra statsbidragen till skolan. 

 

Vi vill dels göra om minst hälften av de riktade statsbidragen inom skolan till generella statsbidrag under mandatperioden.

Merparten av de resterande riktade statsbidragen vill vi omvandla till så kallade klustrade utvecklingsbidrag. Staten tilldelar varje huvudman, kommun eller fristående, ett rambidrag att söka medel ur. Efter att huvudmannen gjort en analys utifrån lokala förutsättningar och behov gör Skolverket en individuell bedömning av varje ansökan. På det sättet kan skolor runtom i hela landet få mer resurser till satsningar som de behöver.

 

Genom dessa förslag kan vi underlätta kommunernas långsiktiga planering, minska detaljstyrningen från staten, se till att skattebetalarnas pengar gör mer nytta – och stärka svensk skola.

 

Människor runtom i vårt land ska kunna lita på att välfärden levererar – oavsett var de bor. Centerpartiet kommer därför att vara garanten för att staten tar sitt ansvar och klarar de utmaningar som svensk välfärd står inför.

 

Anders W Jonsson (C)

Vikarierande partiledare

 

Charlotte Bossen (C)

Gruppledare i Malmö