Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt inte Malmös kulturliv gå under

Vi finner det ytterst märkligt att restauranger, butiker och barer tillåts att driva verksamhet samtidigt som Malmö Opera, Malmö Stadsteater och Malmö Live får spela för tomma sittplatser, skriver Charlotte Bossen, Leif Aruhn-Solèn och Albin Westermark.
Foto: SHUTTERSTOCK
Charlotte Bossen (C), gruppledare i Malmö kommunfullmäktige.
Foto: PRESSBILD
Leif Aruhn-Solén (C), kretsstyrelseledamot och kulturarbetare.
Foto: PRESSBILD
Albin Westermark (C), ersättare i Malmö kulturnämnd.

Malmö har gjort sig känt som en kulturell smältdegel och mycket av stadens attraktionskraft ligger i dess rika och varierade kulturutbud. Kultursektorn måste ges samma förutsättningar som övriga branscher, skriver Charlotte Bossen, Leif Aruhn-Solén och Albin Westermark vid Malmöcentern.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin lämnar ingen oberörd. Många är vi som förlorat någon nära. Samtidigt är vi rädda för att bli smittade, att smitta och att smittspridningen ska ta fart igen. Samhället måste göra allt i sin makt för att begränsa smittan. Centerpartiet i Malmö välkomnar de livsnödvändiga anpassningar som stora delar av samhället tvingas till för att begränsa smittan. Samtidigt välkomnar vi de åtgärder som möjliggjort för många företag att på ett säkert sätt kunna fortsätta bedriva verksamhet och som därmed dämpat pandemins effekter på samhällsekonomin.

Att kultursektorn inte ges samma förutsättningar som övriga branscher att fortsätta bedriva verksamhet smittskyddssäkert, tycker vi däremot är oerhört märkligt. Kultur har en stor betydelse för människors livskvalitet och hälsa. Därför är kulturella aktiviteter särskilt viktiga i svåra situationer, som en pandemi.

För att minska smittspridningen i samhället har kulturarrangörer tvingats att skjuta på eller ställa in evenemang. Det innebär att många arrangörer upplever stora inkomstbortfall när efterfrågan på evenemang upphört. För många har det inneburit en total nedstängning av verksamheten. Många företag har gått i konkurs, andra riskerar att göra det inom kort och vi har en massarbetslöshet bland landets och Malmös kulturarbetare.

Samtidigt har köpcentrum som Emporia, restauranger på Möllevången och stadens museer fortfarande öppet. Även dessa branscher har det tufft, men genom ett flexibelt regelverk har de haft möjlighet att försöka hålla verksamheten vid liv genom att smittskyddsanpassa den. Bord med två meters avstånd, utplacerad handsprit och markeringar på golv är några exempel.

Vi finner det ytterst märkligt att restauranger, butiker och barer tillåts att driva verksamhet samtidigt som Malmö Opera, Malmö Stadsteater och Malmö Live får spela för tomma sittplatser och stadens många fria kulturutövare går arbetslösa. Malmö har gjort sig känt som en kulturell smältdegel och mycket av stadens attraktionskraft ligger i dess rika och varierade kulturutbud. Vi har tilltro till stadens kulturarrangörer och att dessa hade kunnat bedriva verksamhet på ett smittskyddssäkert sätt utan att begränsas till en publik på max 50 personer. Vi ska göra allt vi kan för att begränsa smittan. Men samtidigt kan vi inte låta stadens kulturliv dö ut.

Under pandemin har den psykiska hälsan i befolkningen påverkats. En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att psykiska besvär har ökat och att befolkningens psykiska välbefinnande har minskat. Genom att möjliggöra för kulturella engagemang hade regeringen kunnat bidra till ökat välbefinnande i befolkningen. Kulturutbudet är viktig för att skapa en sammanhållning mellan människor, som intellektuell stimulans och ett rikt inre liv och kan därför bidra till att minska känslor av isolering.

Sedan ett par månader tillbaka har ett antal företrädare för kulturlivet börjat höja rösten med krav om nya coronaregler. Vi instämmer i behovet av nya regelverk, som gör det möjligt för kulturlivet att kunna överleva och fortsätta bedriva viktig verksamhet. Kulturarrangörer borde ges den tillit som andra aktörer i samhället redan har, att bedriva smittskyddssäker verksamhet.

Centerpartiet efterlyser regler som mer fokuserar på fysisk distans mellan människor än på maxantal vid olika sociala evenemang. Kulturlivet i Malmö blöder. Vi behöver göra allt vi kan för att bidra till att arrangörerna och företag får regler som gör det möjligt att överleva.


Charlotte Bossen (C)

Gruppledare i Malmö kommunfullmäktige 


Leif Aruhn-Solén (C)

Kretsstyrelseledamot och kulturarbetare


Albin Westermark (C)

Ersättare i Malmö kulturnämnd