Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt gymnasieelever behålla viktiga valmöjligheter i Lund

Att avskaffa Fritt sök skulle skapa byråkratiska mardrömmar för vissa elever, skriver Frida Jansson, Julius Eberhard och Ida Alterå.Foto: COLOURBOX
Frida Jansson, förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundet.Foto: PRESSBILD
Julius Eberhard, förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom.
Ida Alterå (C), fd fullmäktigeledamot samt ledamot av utbildningsnämnden i Lund.Foto: LUCAS PERSSON / PRESSBILD

Tusentals skånska ungdomars möjligheter kan påverkas om FörNyaLund, Socialdemokraterna och Moderaterna begränsar sökmöjligheterna till Lunds gymnasier. Fritt sök är en frihetsreform, eftersom din bakgrund aldrig ska avgöra din framtid, skriver Frida Jansson, Julius Eberhard och Ida Alterå.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Enligt skollagen ansvarar varje kommun för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning av god kvalitet. Kommunen kan erbjuda utbildning som den själv anordnar eller utbildning som anordnas av annan kommun genom samverkansavtal. Utöver den utbildning som Utbildningsnämnden anordnar erbjuds kommunens ungdomar genom samverkansavtal nationella program och programinriktat val i samtliga kommuner inom Skåne och västra Blekinge. 

Målsättningen med samverkansavtalet är att stärka och utveckla hela området till en attraktiv gymnasieregion så att ungdomar kan välja en kommunal skola på samma villkor som en fristående skola, samt öka möjligheterna för ungdomar inom samverkansområdet att få sitt förstahandsval tillgodosett. Det är det fritt sök innebär – alltså att alla ungdomar i Skåne söker gymnasieskola på lika villkor. 

Inför läsåret 2020/21 har 3 661 ungdomar från andra kommuner ett eller flera val till kommunal skola i Lund i sin ansökan. Majoriteten kommer från närliggande samverkanskommuner som exempelvis Burlöv, Kävlinge, Lomma, och Staffanstorp. Systemet med fritt sök innebär att det spelar mindre roll i vilken kommun du bor i, och större roll vad du vill med ditt liv och din utbildning. Om systemet skulle begränsas skulle också tusentals ungdomars möjligheter begränsas. 

Självklart ska Lunds skattebetalare inte belastas mer än andra. Men alla kommuner betalar för utbildningsplatserna som fritt sök möjliggör. Varje kommun får i slutet av året en faktura av Lunds kommun för antalet elever som valt att gå i Lund. Genom att använda stordrifsfördelar som gör att man kan dela på lokaler, administrativ personal och kollektivtrafik så sänks kostnaderna för alla skattebetalare i hela regionen. Det kostar inte för Lunds skattebetalare, utan gör skolorna bättre för alla barn.

Att många elever koncentreras till vissa kommuner som Lund och Malmö behöver inte alls vara en nackdel. Det skapar underlag för att erbjuda kurser och program som annars inte skulle kunna existera. Med andra ord, det skapar valmöjligheter för unga personer som de på grund av sina föräldrars postnummer annars inte skulle få uppleva. Den som vill förstöra fritt Sök är skyldiga dessa elever svaret - varför är deras möjligheter mindre värda än någon annans? Är det för att de föddes på fel sida om kommungränsen? 

Att avskaffa fritt sök skulle slutligen skapa byråkratiska mardrömmar för vissa elever. Se exempelvis Hjärup, ett mindre samhälle i Staffanstorps kommun som ligger 4 minuter bort från Lunds centralstation med tåg. Varför ska dessa elever få en sämre chans än eleverna i Dalby, ett samhälle som ligger i Lunds kommun, men 26 minuter bort med buss.

I grund och botten handlar fritt sök om att fler elever i Skåne får större tillgång till olika gymnasieprogram med olika tillval och inriktningar. Det finns så klart vissa nackdelar, till exempel att elever får en lång skolväg, men fördelarna med systemet väger mycket tyngre. Det är en frihetsreform, eftersom din bakgrund aldrig ska avgöra din framtid.

Partierna FörNya Lund och Socialdemokraterna i Lund har sagt att man vill säga upp fritt sök i Lund. Nu har även Moderaterna i Lund öppnat upp för att säga upp och förhandla om fritt sök. Det är helt fel väg att gå och riskerar ungdomarnas framtid.

 

Frida Jansson

Förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundet

 

Julius Eberhard

Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom

 

Ida Alterå 

Fd fullmäktigeledamot samt ledamot av utbildningsnämnden i Lund (C)