Max Andersson (MP), EU-parlamentariker. Foto: FREDRIK HJERLING
Max Andersson (MP), EU-parlamentariker. Foto: FREDRIK HJERLING

Läs CETA-avtalet, Federley

Publicerad

Det gynnar knappast skånska bönder att CETA-avtalet snedvrider konkurrensen gällande kanadensiskt kött, skriver Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson i en replik till Fredrick Federley (C) och Niels Paarup-Petersen.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en debattartikel på Kvällsposten Debatt menar EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) och Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Malmöcentern, att CETA-avtalet mellan EU och Kanada gynnar ekonomin och skapar nya jobb i Skåne och resten av Sverige. Det är inte bara felaktigt, de tycks också ha missat de allvarliga risker avtalet innebär för klimat, miljö och konsumenter.

 

Det är värt att notera att Federley och Paarup-Petersen inte citerar några studier om att CETA skulle skapa arbetstillfällen och markant tillväxt. Inte så konstigt, då något sådant material inte heller existerar, varken för Skåne eller resten av EU. Enligt EU-kommissionens eget underlag resulterar CETA i bästa fall i några tiondels promille BNP-tillväxt, medan ett flertal studier, däribland från EU-parlamentet, menar att avtalets effekter på jobb är marginell, om ens mätbar.

 

Visst må Centerpartiet berömma den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, men det är ju inte han som har förhandlat CETA. Det gjorde hans företrädare på posten som premiärminister, den konservative politikern Stephen Harper - en person vars bristande åtgärder på klimatområdet är ökänt och som varit ansvarig för att Kanada i en rapport av Climate Action Network från år 2014 rankas som det sämsta landet på klimatområdet i hela den industrialiserade världen.

 

Att Federley, som tidigare röstat för underlättad export av miljöskadlig skiffergas och särskilt klimatsmutsig råolja (från oljesand) inom ramen för TTIP-avtalet mellan EU och USA, inte ser några klimatproblem med CETA kommer möjligen inte som någon överraskning, men övriga C-politiker bör ägna frågan större uppmärksamhet. Vi talar här om ett avtal som riskerar att medföra oacceptabla risker när stater som lagstiftar till skydd för miljö, klimat och konsumenter kan dras inför rätta av utländska investerare.

 

Avtalet ökar även markant den tullfria kvoten av kanadensiskt kött. Köttet skall vara hormonfritt, men är i övrigt framtaget med bristande djurskydd och slentrianmässig användning av antibiotika. Det innebär lägre produktionskostnader och riskerar att snedvrida konkurrensen. Det är knappast något som gynnar skånska bönder. 

 

Miljöpartiet ser gärna fler jobb i Skåne. Vi ser också gärna handelsavtal som gynnar fri och rättvis handel. CETA gör dessvärre ingetdera, och därför röstade de gröna nej till CETA i EU-parlamentet. Det borde även Fredrick Federley gjort, om han bemödat sig att läsa avtalet och tagit problemen på allvar. 

 

Max Andersson (MP)

EU-parlamentariker 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag