Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lappa och laga inte med social housing

Birgitta Tügel, ordförande Malmö västra Hyresgästföreningen. Foto: ANNA ERIKSSON
Inga-Karin Dentz, ordförande Malmö östra, Hyresgästföreningen. Foto: PRESSBILD

Det finns andra insatser för att trygga bostadsförsörjningen, skriver Birgitta Tügel och Inga-Karin Dentz i en replik till Fastighetsägarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fastighetsägarna presenterar på Kvällsposten Debatt ”social housing” som ett enkelt svar på en komplicerad fråga. Men om något låter för bra för att vara sant – då är det nog det.

 

Social housing har ingen entydig definition utan är ett brett begrepp. Det kan beskrivas som ett system där hushåll med låga inkomster behovsprövas och tilldelas lägenheter. I Sverige har vi i stället satsat på en bostadspolitik som är del av den generella välfärden och därmed undvikit selektiva lösningar. Systemet med förhandlade hyror utifrån bruksvärdessystemet skapar trygghet – hyrorna är lika för lika lägenheter och bestäms inte av hyresvärden.

I debattartikeln skriver Fastighetsägarna att om bara Malmö väljer det rätta sättet att genomföra social housing på så kan staden skapa ”en socialt träffsäker, strukturerad och förutsägbar bostadsförsörjning”. Hur det ska gå till ger de inga konkreta förslag på.

 

Det har byggts mycket nytt i Malmö, men det som byggs matchar inte de behov som finns för att kunna bygga bort hemlösheten. Priserna på nybyggda hyresrätter är helt enkelt inte överkomliga för dem med en genomsnittlig eller låg inkomst. Men lösningen stavas inte social housing, det är att ge sig på symtomen i stället för grundproblemet.

 

Med fler hyresrätter till rimliga hyror skulle den strukturella hemlösheten kunna byggas bort. Att bygga bra och billigt är inte omöjligt. I april i år släppte Sveriges Allmännytta en rapport som visar att byggpriserna har ökat 48 procent, bara de tre senaste åren. Redan innan dess låg Sverige i topp när det gäller byggkostnader. Det finns alltså möjligheter till effektivisering och förbättring.

 

Det finns också andra insatser för att trygga bostadsförsörjningen. Vi på Hyresgästföreningen anser att alla kommuner ska ha allmännyttiga bostadsbolag som ska agera långsiktigt och bygga de hyreslägenheter som det finns behov av. På så sätt kan kommunerna trygga bostadsförsörjningen för sina invånare.

 

Det bör också vara rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna. På grund av skatter och bidrag är det flera tusen kronor dyrare per månad att bo i en hyresrätt än i en bostadsrätt av jämförbar storlek. Hyresrätten spelar en viktig roll på dagens bostadsmarknad och den ska inte förfördelas.

 

I tillägg behöver bostadsbidraget moderniseras. Den maximala boendekostnaden man kan få ersättning för är kvar på samma nivå som 1996. Det ska vara möjligt för även ekonomiskt svaga hushåll att bo i bra bostäder.

 

Vi anser inte att vi ska lappa och laga med social housing utan fortsätta se till att det finns bostäder för alla grupper i samhället, för att hålla ihop samhället och minska skillnader mellan samhällsgrupper. 

 

Birgitta Tügel

Ordförande Malmö västra Hyresgästföreningen 

 

Inga-Karin Dentz

Ordförande Malmö östra, Hyresgästföreningen