Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landsbygden behöver bredbandsutbyggnad

Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande i Regional utvecklingsnämnden i Skåne.Foto: PRESSBILD
Anna Mannfalk (M), regionråd och vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne.Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Fortsatt utbyggnad av bredband i Skåne är viktig för en levande landsbygd, företagsklimatet, kompetensförsörjningen och utvecklingen av digitala lösningar inom offentlig sektor, framför allt inom vård och omsorg. Det skapar välstånd, frihet och mera lika villkor samt ett effektivare användande av samhällets resurser.

 

Region Skåne agerar tillsammans med fem andra regioner i södra Sverige för fortsatt utbyggnad av bredband. Samarbetsorganet Regionsamverkan Sydsverige (RSS) undertecknade strax innan sommaren 2019 ett samarbetsavtal som syftar till bred samverkan för fortsatt utbyggnad av bredband – mellan regioner, kommuner, marknadens aktörer och däremellan helt nya konstellationer.

 

Som ett första steg i processen håller vi tillsammans på att sammanställa en analys av vad som återstår att bygga i södra Sveriges 77 kommuner, samt identifiera och initiera en samverkansdialog med befintliga nätägare. 

 

Det är bra att regioner och kommuner i södra Sverige gör vad de kan för att bidra till att målen i bredbandsstrategin uppnås. Men om inte regeringen gör sitt och tar strategin seriöst så är risken för ett misslyckande stor.

 

”Det behövs 22 miljarder kronor totalt för att nå alla de bredbandsmål som regeringen har satt upp”, säger Maria Sörman, enhetschef digitaliseringsavdelningen Post och Telestyrelsen (PTS), till SVT i en intervju från 12 januari. På frågan om PTS får signaler från regeringen om att skjuta till mera resurser svarar hon: ”Nej, det som regeringen har aviserat nu är 650 miljoner i budgetpropositionen under hösten.” 

 

Har PTS rätt så är 650 miljoner långt ifrån tillräckligt. I år kan 136 miljoner kronor betalas ut till fyra regioner. Skåne tillhör inte dem som får utdelning. 

 

Det som återstår är främst att bygga bredband till hushåll och företag utanför tätort. Det är här det statliga stödet behövs, det är dyrt att dra fiber till landsbygden. Det vet regeringen och därför är de aviserade 650 miljonerna på tre år närmast ett hån mot Sveriges landsbygd.

 

De som drabbas är främst människor på landsbygden, vilket rimmar illa med att hela Sverige ska leva. Det är särskilt olyckligt då bredband till viss del kan kompensera för långa avstånd till exempelvis sjukvård och offentlig service. Digitaliseringen i vården ger möjlighet att träffa läkare på distans, följa patienters hälsa i hemmet samt samverka med kommunal hemtjänst eller elevhälsa. Digitaliseringen gör att patienten kan få vård i sin vardag på sina villkor. Men även arbete och studier på distans försvåras utan bredband.

 

Utbyggt bredband handlar inte bara om landsbygdspolitik. Det handlar om att säkerställa hela samhällets digitala infrastruktur. Den digitala infrastrukturen borde likställas med infrastruktur som rör vägar och järnvägar. 

 

Vi kan ta vården som exempel på en verksamhet där digital omställning står för dörren. Regeringens egen utredare av den framtida vården, Anna Nergård, lyfter fram just detta i utredningen ”God och nära vård. En primärvårdsreform”. Där skriver hon att digitalisering och e-hälsa ”innebär helt nya möjligheter till självständighet, delaktighet och inflytande”. Detta får inte bli enbart en god vision. Det måste matchas med satsningar på den digitala infrastrukturen för att bli verklighet.

 

Varför är inte utbyggnad av bredband prioriterat av regeringen? Och vad säger ansvarig minister i frågan? Är digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) nöjd?

 

Anna Jähnke (M)

Regionråd och ordförande i Regional utvecklingsnämnden

 

Anna Mannfalk (M)

Regionråd och vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden