Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämna inte Malmös unga åt sitt öde

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Malmös kostnader för bidragsutbetalningar har under en lång tid skenat under S-styret. Detta har på ett väldigt allvarligt sätt urholkat resurserna till välfärdens kärna, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: SHUTTERSTOCK

Malmö behöver en nystart med en stark arbetslinje där fler Malmöbor får chansen att komma in i samhället, stå på egna ben och försörja sig själva. Det finns inga ursäkter för att Malmö ska vara en stad med Sveriges högsta arbetslöshet, skriver oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En generation unga människor riskerar att gå förlorade och tvingas leva sitt liv i ett långvarigt utanförskap då ungdomsarbetslösheten i Malmö skenar till ohållbara nivåer. Malmös framtid avgörs nu. Malmö behöver en nystart med en stark arbetslinje där fler Malmöbor får chansen att komma in i samhället, stå på egna ben och försörja sig själva. Därför presenterar Malmömoderaterna ett budgetförslag för Malmö stad där kraftfulla åtgärder för att bryta massarbetslösheten bland kommunens ungdomar är den i särklass största satsningen.

Malmö lämnade en lång högkonjunktur med en massarbetslöshet som var dubbelt så hög som riksgenomsnittet. Coronapandemin har fördjupat krisen på Malmös arbetsmarknad. Inte minst många ungdomar, som ofta arbetar inom service- och restaurangbranschen, har förlorat sina jobb. Malmö stad lyckas i dag genom de egna insatserna i väldigt liten utsträckning hjälpa arbetslösa att få ett jobb. 

Därför vill Moderaterna satsa 100 miljoner kronor på arbetsmarknadsinsatser hos framgångsrika fria aktörer, som exempel boost by FC Rosengård. Dessutom vill vi satsa 70 miljoner på förstärkt vuxenutbildning för dem som behöver läsa in sina gymnasiebetyg eller läsa en yrkesutbildning som leder till arbete. Detta för att de som förlorat sitt jobb under krisen snabbt ska kunna återvända till arbetsmarknaden, men också för att människor som under lång tid fastnat i utanförskap på grund av en fullkomligt misslyckad socialdemokratisk politik äntligen ska kunna få en chans att få stå på egna ben och försörja sig själva.

Malmös kostnader för bidragsutbetalningar har under en lång tid skenat under Socialdemokraternas styre. Detta har på ett väldigt allvarligt sätt urholkat resurserna till välfärdens kärna. Trots att Malmö är en stad med många ungdomar som bor i hem med svag utbildningsbakgrund så har Malmö stad satsat betydligt mindre än riksgenomsnittet på skolan. Pengarna har helt enkelt inte räckt till när de skyhöga bidragskostnaderna är betalda.

När skolan inte har tillräckliga resurser för att kompensera förutsättningarna för barn med tuffa uppväxtvillkor är risken stor att föräldrarnas utanförskap går i arv till nästa generation. Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik visar att arbetslösheten bland Malmöbor mellan 18 och 24 år nästan är 20 procent. Bland utrikes födda i samma åldersgrupp är situationen ännu mer akut; 33 procent saknar arbete. Ungdomar som vuxit upp med föräldrar som aldrig fått chansen att komma in i samhället går nu samma öde till mötes. Nu krävs enorma insatser för att vända utvecklingen. Annars går Malmö mot en social katastrof.

Förutsättningarna för att som vuxen kunna stå på egna ben och försörja sig själv grundläggs i tidig ålder. Utan godkända betyg är det mycket svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Något som förenar de unga män som dras in i de hänsynslösa gängen som sprider skräck i Malmö är att de mycket ofta har en misslyckad skolgång i bagaget. Malmö har alla förutsättningar att bli en stad med låg arbetslöshet och stark social sammanhållning, men då kan inte en stor del av Malmös ungdomar lämnas utanför efter att de har svikits av en skola som saknar tillräckliga resurser att hjälpa dem att klara sin utbildning. Därför föreslår Moderaterna en riktad satsning på 20 miljoner kronor för att stärka undervisningen i svenska och matematik i grundskolan. Alla ungdomar, oavsett var och med vilka föräldrar de har vuxit upp, ska kunna klara skolan, ta sig in på arbetsmarknaden och stå på egna ben.

Det finns inga ursäkter för att Malmö ska vara en stad med Sveriges högsta arbetslöshet, med rätt politik har Malmö alla förutsättningar att lyckas. Moderaternas budgetförslag innebär att en stark arbetslinje införs i Malmö. Arbetslösheten ska tryckas ner, de som behöver stöd för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden ska snabbt få kraftfull hjälp och skolan ska ha tillräckliga resurser för att Malmös barn ska kunna lyckas med sin utbildning. Så bygger vi framtidens stad.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö