Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

L-ordf i Malmö: Jag hade kunnat vara kriminell i dag

Roko Kursar (L), ordförande för Liberalerna i Malmö. Foto: RAFEET ABDALLAH

För att förstå unga som dras till kriminalitet måste man förstå att för mig och mina barndomsvänner fanns kriminaliteten alltid som ett lockbete runt hörnet. Flera av mina vänner var inte lika lyckosamma som jag var. Några har blivit skjutna, några sitter i fängelse för mord. Jag hade tur, skriver ordföranden för Liberalerna i Malmö, Roko Kursar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När jag ser tillbaka på mina tonår är det ingen tid jag önskar åter. Uppvuxen i Malmö känner jag alltför väl till den utslagning som präglat vår skola i årtionden. I högstadiet var situationen så illa att jag riskerade att bli en del av den svarta brottsstatistik som i dag tynger Malmö. För att förstå situationen för de unga som dras till kriminalitet måste man förstå att för mig och mina barndomsvänner fanns kriminaliteten alltid som ett lockbete runt hörnet. Med många kortsiktiga vinster och få konsekvenser från vuxenvärlden. 

 

Jag inser att jag hade tur. Tack vare att jag till sist nådde gymnasiebehörighet och att en ny friskola öppnade blev jag exponerad för en miljö som tyvärr är avlägsen för alldeles för många som lever i Malmös utsatta områden. Jag blev ingen mönsterelev men en hägrande kriminell yrkesbana ersattes med kunskap och bildning, men framför allt såddes fröet till tro på min egen möjlighet att lyckas.

 

Flera av mina vänner var dock inte lika lyckosamma. I motsats till mig drogs de djupare in i den svarta spiral av kriminalitet som i dag kostat flera av dem livet. Flera har blivit skjutna, några sitter i fängelse för mord, allt fler lever på samhällets skuggsida. Att säga att detta kunde ha förhindrats med en annan skolpolitik är inte att ta ifrån dessa personer ansvaret för sina gärningar. Vi får aldrig rucka på det personliga ansvaret i valet mellan rätt och fel. Däremot måste de som vill skapa en hoppfull framtid för Malmös unga våga se vilka ineffektiva system som lägger den gynnsamma jordmånen för unga, kriminella och frustrerade män.

 

Trots att Sveriges befolkning i dag har en helt annan sammansättning än för 30 år sedan är våra skolsystem desamma. I grund och botten är de inte alls anpassade för de olika förutsättningar som råder, utan för en hypotetisk medelelev som kanske fanns i ett svunnet Sverige, men som i många fall inte alls existerar i dag. I Malmö ser vi tydliga fall av denna förändring, men också extremfallet för de skadliga konsekvenserna: I dag saknar 27 procent av Malmöeleverna i årskurs 9 gymnasiebehörighet, en siffra långt över rikssnittet. Därmed saknar nästan en tredjedel den enskilt viktigaste faktorn för att skilja de som i framtiden får jobb från de som går på bidrag.

 

För att reformera vårt skolsystem har därför alliansen med Liberalerna i spetsen presenterat en helt ny åtgärd: Ett nytt 2-årigt yrkesgymnasium där huvudfokus inte är högskolebehörighet, utan att förbereda elever för ett yrke och ge nyanlända korrekta svenskkunskaper.

 

Åtgärden kommer innebära att de som i dag står långt i från att ens kunna ta sig in på gymnasiet får en chans att lära sig ett jobb för att sedan kunna försörja sig själva. 

 

Man kan fråga sig varför Socialdemokraterna, som en gång representerade de förvärvsarbetande, gör allt för att alla ska bli akademiker. S föreslår nämligen med sin skolpolitik att även yrkesprogram ska ge högskolebehörighet, trots att det är just skoltröttheten som får unga killar att hoppa av!

 

Sanningen är att socialdemokratin alltid prioriterat sin vision om ett likriktat, kollektivistiskt samhälle före individens möjligheter - även om det innebär att en tredjedel misslyckas. Detta är den främsta skillnaden mellan Liberalernas kunskapsskola och vänsterns tvångskola: Alla elever kan inte bli akademiker, men alla elever kan ha ett yrke.

 

När jag tänker på några av mina vänner som i dag är döda gör det ont. Hur hade deras framtid sett ut i ett system som prioriterat deras talanger? Med en skola som hade sett deras potential kunde de haft en större chans att bli skötsamma medborgare och trivsamma arbetskollegor - även utan högskolebehörighet.

 

Vi kan ändra på detta. Valet i september är ytterst ett val för vilken vision vi vill ska styra skolan i Malmö. Antingen ytterligare fyra år av socialdemokratisk likriktning där främst unga killar med utländsk bakgrund fortsätter att vara förlorarna. Eller så får vi en liberal allianspolitik som sätter individen, svenska språket och möjligheter till arbete först.

 

Roko Kursar (L)

Ordförande Liberalerna i Malmö