Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L i Malmö utövar kollektiv bestraffning mot religiösa

Vill Liberalerna i Malmö fortsätta på den överdrivet religionsskeptiska väg som Socialdemokraterna berett för dem, eller vill L i stället söka efter en politisk lösning, undrar Alexander Mattebo, Tomas Ander och Torsten Elofsson. Foto: JENS CHRISTIAN
Alexander Mattebo, 2:e vice förbundsordförande Kristdemokratiska Studentförbundet.Foto: PRIVAT
Tomas Ander, 1:e vice ordförande KD Malmö.
Torsten Elofsson, ordförande KD Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN

Liberalerna i Malmö straffar alla trossamfund i Malmö för att en enda mottagare av föreningsstöd har misskött sig. Sen när förespråkar Liberalerna kollektiv bestraffning, skriver kristdemokraterna Alexander Mattebo, Tomas Ander och Torsten Elofsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I samband med Kvällspostens senaste avslöjande om Malmömoskéns tvivelaktiga handhavande med skattepengar kan man också läsa vad Ewa Bertz (L), fritidsnämndens ordförande i Malmö, tillika kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter, vill göra för att motarbeta att liknande händelse kan ske igen: Alla föreningar som får bidrag från fritidsnämnden kartläggs nu och inga mer pengar ska längre ges till några trossamfund.

 

En vän av ordning undrar säkert då hur en företrädare för ett parti som kallar sig liberalt i ett svep kan dra alla Malmös trossamfund över en kam. Vi önskar gärna att Bertz förklarar för både oss och alla skötsamma trossamfund i Malmö varför just de behöver bestraffas för att någon annan verkar ha ett oärligt uppsåt. 

 

Att bidrag ändå kan tänkas betalas ut till annan verksamhet, om församlingen bildar ytterligare en förening, är en liten tröst i sammanhanget. Vem har lust att lägga ned ännu fler timmar på det som med rätta kan kallas för meningslös byråkrati?

 

Vi kan heller inte låta bli att notera att Liberalerna i Malmös linje om kollektiv bestraffning mot religiösa även återfinns i deras rikstäckande skolpolitik, där partiet nu aktivt driver frågan om ett etableringsstopp för alla typer av friskolor med konfessionell inriktning. Trots att lektorerna Jonas Qvarsebo och Fredrik Wenell i en nyligt skriven rapport för den liberala tankesmedjan Timbro konstaterar att: ”[...] den befintliga forskningen ger lite stöd för tanken att de konfessionella friskolorna har en segregerande effekt och bidrar till framväxten av ett religiöst parallellsamhälle”,  fortsatte Liberalerna under partiets landsmöte att anta politiska förslag som ämnar att motverka alla former av religiösa inslag i verksamheterna. 

 

Kanske är det bara ett olyckligt sammanträffande, men vi tycker ändå att Liberalerna borde ta sig en rejäl funderare på hur de önskar framstå för de cirka sju miljoner svenska medborgare som är medlemmar eller registrerade deltagare i verksamhet inom trossamfunden.

 

För Kristdemokraterna i Malmö måste lösningen på problemet i staden helt enkelt vara att utöva hårdare kontroller av de trossamfund som uppvisar tecken till att inte kunna upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som vårt samhälle vilar på. Att bestraffa alla för en eller någras felsteg är aldrig en bra väg att gå. 

 

Den mest frihetliga vägen att gå för ett politiskt styre som värnar om individen, civilsamhället och religionsfriheten måste vara att inte genomföra kollektiv bestraffning. Den lösning som Bertz nu förespråkar tyder mer på brister i organisering och styrning av den kommunala verksamheten än på politisk kreativitet. 

 

Kampen mot olika typer av religiös extremism förs inte bäst genom att tvinga bort alla former av religiösa inslag i verksamheter som får kommunala bidrag, utan genom att skapa förutsättningar för de goda krafterna inom trossamfunden att erbjuda en attraktiv och levande gemenskap i sina församlingar.

 

Många tongivande liberaler, bland dem Liberalerna i Malmös riksdagsledamot Allan Widman, har nu under partiets landsmöte uppmanat Kristdemokraterna att ”hålla rent högerut”. Vi antar att man med detta då menar att KD skulle anta och driva en politik som inte är förenlig med liberalismen, och tycker då att det vore klädsamt om Liberalerna själva såg till att sopa rent framför egen dörr innan man börjar kritisera andra partier. 

 

Av den anledningen kräver vi nu att Liberalerna i Malmö förklarar sin ståndpunkt och bemöter vår kritik i frågan om att dra in på stadens ekonomiska bidrag till trossamfunden. Vill man fortsätta på den överdrivet religionsskeptiska väg som Socialdemokraterna berett för dem, eller vill L i stället söka efter en politisk lösning och ett politiskt samarbete som sätter enskilda individer och deras behov av goda gemenskaper främst. Vi väntar på svar.

 

Alexander Mattebo (KD)

2:e vice förbundsordförande Kristdemokratiska Studentförbundet

 

Tomas Ander (KD)

1:e vice partiavdelningsordförande KD Malmö

 

Torsten Elofsson (KD)

Partiavdelningsordförande KD Malmö