Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrkan ska vara öppen för alla oavsett tro

Lennart Hallengren (S), kyrkopolitiker i Malmö.Foto: PRESSBILD
"Må Gud bevara oss från den kyrka ni vill skapa", säger Lennart Hallengren (S) som replik på sverigdemokraterna Magnus Olsson och Nima Gholam Ali Pours inlägg i debatten. Foto: LASSE SVENSSON

Kyrkopolitikern Lennart Hallengren (S) replikerar på sverigdemokraterna Magnus Olsson och Nima Gholam Ali Pour som tidigare skrivit om kyrkan i Malmö inför kyrkovalet på söndag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ja, Svenska kyrkan är och ska vara öppen för alla oavsett tro eller ingen tro. I kyrkoordningen, Svenska kyrkans regler och stadgar, 2 kapitlet 1 paragrafen står det följande: ”Församlingen har ansvar för den kyrkliga verksamheten för alla som vistas i församlingen”. Eller uttryckt annorlunda: Kyrkan välkomnar alla som vistas i församlingens område till gudstjänst, samtal eller att delta i någon verksamhet. Det vill Sverigedemokraterna kanske ändra på?

 

Ett annat uttryck för att Svenska kyrkan välkomnar alla är att viga alla par, även par av samma kön. Men det är ju något som Sverigedemokraterna inte välkomnar. 2005 tyckte partiet att Svenska kyrkan skulle ”bota” homosexuella. 2009 röstade SD nej till att Svenska kyrkan ska viga par av samma kön. 

 

På juni månads sammanträde i kyrkorådet i Malmö röstade ni sverigedemokrater nej till att ge anslag på 200 000 kronor till Skånes Stadsmissions verksamhet Crossroads i Malmö för fattiga EU-medborgare där de kan få frukost, hjälp och samtal. Crossroads får också anslag av Lunds stift och Malmö kommun.

 

Sverigedemokraterna talar också om att hjälpa flyktingar runt om i världen och asylsökande som är kristna. Ett tänkande som inte överensstämmer med den kristna tron. Vi ska inte hjälpa och stödja människor för att de är kristna. Vi ska hjälpa och stödja människor i nöd för att vi är kristna.

 

Men  vi vet ju att Sverigedemokraterna gör skillnad på folk och folk. De vill dela upp i "vi och dom". Enligt SD är ju samer och judar i Sverige inte riktiga svenskar. Det är kulturrasism och det känner vi igen från andra perioder i historien. 

 

SD:s åsikter om kyrkan är partiet ganska ensamma om. Svenska kyrkans anställda och dess medlemmar känner säkerligen inte igen sig i partiets beskrivningar av verksamhten. Må Gud bevara oss från den kyrka ni vill skapa. 

 

Lennart Hallengren (S)

Ledamot i kyrkorådet Malmö 

Kandidat till kyrkofullmäktige Malmö och stiftsfullmäktige Lunds stift