Lennart Hallengren (S), kyrkopolitiker i Malmö. Foto: PRESSBILD
Lennart Hallengren (S), kyrkopolitiker i Malmö. Foto: PRESSBILD

Kyrkan i Malmö ska ta emot alla, SD

Publicerad

Sverigedemokraterna kommer med löst grundade påståenden om att Svenska kyrkan är politiserad, skriver kyrkopolitikern Lennart Hallengren (S) i en replik till SD i Malmö.

Debattartikeln av Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) på Kvällsposten Debatt om Svenska kyrkan är märklig. Rubriken ”Låt kyrkan vara kyrka” och påståendet att det finns krafter som vill göra kyrkan till en plattform för sin egen politiska agenda är löst grundade påståenden som säkerligen de flesta av kyrkans anställda, förtroendevalda eller medlemmar i Malmö inte känner igen sig i. 

 

Självklart verkar kyrkan som kyrka. Lika självklart finns det inga förtroendevalda som lägger sig i prästers och diakoners vardagliga arbete. Svenska kyrkans tro som lutherskt trossamfund finns i inledningen till kyrkoordningen, Svenska kyrkans regler och stadgar på annat föreningsspråk. Det är inget som förtroendevalda i Malmö kan ändra. 

 

Svenska kyrkan välkomnar alla, så även i Malmö. Kyrkan är en del av en världsvid kyrka med sin tro, sitt budskap och arbete. Alla är välkomna till Svenska kyrkan och kyrkan ska ställa upp för alla och frågar inte vem du är eller var du kommer ifrån eller vilken tro du har eller inte har. Men här skiljer ni sverigedemokrater ut er. Ni vill inte att kyrkan ska vara en folkkyrka för alla. Ni vill inte att kyrkan ska ta emot eller stödja alla. Ni pratar om att bara hjälpa människor som är kristna, här hemma eller i oroshärdar i världen. Den åsikten stämmer inte överens med kyrkans tro och budskap. 

 

Påståendet att kyrkan i Malmö inte når ut till medlemmarna eller präglas av närhet måste bero på okunskap eller illvilja. I Malmö finns sex församlingar med förtroendevalda i församlingsråd och med en församlingsherde och dessutom en arbetsledare i varje kyrka som också har dialog med förtroendevalda. Det är där i församlingarna och kring varje kyrka som förtroendevalda och personal varje år diskuterar och formulerar den verksamhet som ska bedrivas nästa år och vad som ska prioriteras och vad det kostar. Så närhet finns absolut. Den processen ska förbättras och det har redan bestämts att församlingarnas roll ska stärkas.

 

Så bilden är väl snarare att det är Sverigedemokraterna som vill styra kyrkan till att stämma överens med sin egen kulturrasistiska ideologi. Och att beskrivningen av hur Svenska kyrkan i Malmö fungerar och arbetar inte stämmer med verkligheten gör ju inte saken bättre.

 

Lennart Hallengren (S)

Ledamot i kyrkorådet Malmö och kandidat till kyrkofullmäktige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag