Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna med minst frihet behöver höras som mest

Vi prioriterar de kvinnor vars frihet är minst och vars röster behöver höras som mest, skriver LUF i Helsingborg.
Foto: SHUTTERSTOCK
Amir Jawad, ordförande LUF Helsingborg.
Foto: PRESSBILD
Alma Zepeda, förste vice ordförande LUF Helsingborg.
Foto: PRESSBILD
Emilia Kulevska, styrelseledamot LUF Helsingborg.
Foto: PRESSBILD
Saman Brim, styrelseledamot LUF Helsingborg.
Foto: PRESSBILD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Liberala Ungdomsförbundet Helsingborg kommer alltid att verka för ett friare Helsingborg, oberoende av bland annat kön, etnicitet eller kulturell bakgrund.

I FemHbgs replik väljer de att måla upp vår replik som ett sätt att kritisera FemHbg. Vi kan endast beklaga att det tolkas på det viset. Vi vill att fler personer och föreningar ska engagera sig för ett bättre och inte minst tryggare Helsingborg. Men vi finner det minst sagt anmärkningsvärt att en förening, som är lokal och ideell, förringar sin möjlighet till att påverka. Då kan till och med syftet med demonstrationen den 8 mars ifrågasättas, om föreningen i fråga själva utger att de inte har någon möjlighet till att påverka.


Än mer anmärkningsvärt är att FemHbg inte specifikt vill diskutera frågan om hedersrelaterat våld och förtryck samt hitta gemensamma vägar framåt för att få makthavare att agera på flera håll.


Jämlikheten behöver prioriteras i alla led. Men vi behöver börja någonstans, där ser vi att det är de kvinnor som är resurssvaga i termer av språklig kompetens och ekonomiska förutsättningar, som inte har den frihet som andra kvinnor har, ska prioriteras.


LUF Hbg kommer alltid att verka för bättre och tyngre åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck, där vi är ännu gladare över att vårt parti också är en aktiv part i denna fråga och driver den på flera nivåer.


Givetvis ska flera parter som exempelvis kvinnojouren i Helsingborg med flera engageras i kampen mot hedersförtryck och för ett mer jämlikt Helsingborg. I vår replik bjöd vi in FemHbg till en förutsättningslös diskussion för att prata mer om hedersförtryck och hitta gemensamma vägar för ett tryggare och friare Helsingborg, men ser man till deras replik så är svaret ett uppenbart nej.


Det kan vi endast beklaga, då vi anser att det behövs fler feministiska krafter för att bekämpa hedersförtrycket och bidra till en ökad jämlikhet. 


Politik är att prioritera, där vi i LUF Hbg prioriterar de kvinnor vars frihet är minst och vars röster behöver höras som mest.


Amir Jawad

Ordförande LUF Helsingborg


Alma Zepeda

Förste vice ordförande LUF Helsingborg


Emilia Kulevska

Styrelseledamot LUF Helsingborg


Saman Brim

Styrelseledamot LUF Helsingborg