Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik är inte svartmålning

Carina Svensson (S), regionråd i oppositon och andre vice ordförande i SUS sjukvårdsstyrelse.Foto: PER WILKENS

Problemet är enligt Camilla Mårtensen (L) och hennes alliansvänner i Skåne att vi socialdemokrater uppmärksammar nedskärningshotet på Sus, inte att alliansen har skapat det, skriver regionrådet Carina Svensson (S) i en replik till den skånska alliansen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När vi socialdemokrater kritiserar nedskärningar på Skånes universitetssjukhus, Sus, tycker Camilla Mårtensen (L) och hennes allianskollegor att vi svartmålar Skånes sjukhus. Därför vill jag vara tydlig. Vi svartmålar inte sjukhusen. Vi försvarar dem. Vi försvarar patienterna och de anställda från er nedskärningspolitik. Vi ser med förfäran på hur den skånska alliansens partivänner behandlar sjukvården i andra delar av landet, inte minst på Karolinska i Stockholm.

 

I alliansens budget för Sus står det klart och tydligt att borgerligheten har för avsikt att spara 590 miljoner kronor på sjukhuset under nästa år. 364 miljoner kronor av dessa ska skäras på sjukhusets personalkostnader. Samtidigt talas det om att vara en attraktiv arbetsgivare. Det går inte ihop.

 

Problemet är enligt Camilla Mårtensen och hennes alliansvänner att vi socialdemokrater uppmärksammar nedskärningshotet på Sus, inte att de i alliansen har skapat det.

 

Vi vet hur det gick förra gången borgerliga politiker hade makten över Sus och skånsk sjukvård. 

 

Jag var en av de i personalen som upplevde hur ogenomtänkta och panikartade nedskärningar slog mot den skånska sjukvården. Jag såg effekterna ute på golvet. Jag minns hur arbetsmiljön blev sämre och sämre när anställd ställdes mot anställd. Jag kommer ihåg mina kollegers oro och stress över att inte kunna ge patienter tillräckligt bra vård. Jag träffade patienter och anhöriga som inte vågade be om hjälp när de såg stressen och utmattningen hos personalen. Jag såg hur fantastiska medarbetare inte längre orkade springa fortare och fortare gav upp och slutade frivilligt. Många av våra mest rutinerade läkare, sjuksköterskor och undersköterskor lämnade Region Skåne då. Med dem försvann mycket kompetens som det kommer ta lång tid att bygga upp igen. 

 

Nästan alla vet hur den borgerliga alliansen hanterar Karolinska i Stockholm. Därför är det naturligt att allt fler drar paralleller dit när alliansen i Skåne nu kräver omfattande nedskärningar på Sus. Det görs dessutom utan att i förväg ha någon aning om hur det ska kunna gå till. Sådant brukar inte sluta bra. 

 

Mitt och Socialdemokraternas budskap till alliansens företrädare i Sus är en vädjan om att inte ska göra om samma misstag som sina partikamrater just nu gör i Stockholm. Eller samma misstag som gjordes i Skåne förra gången de hade makten. Skånes universitetssjukhus behöver mer resurser, inte mindre. Våra anställda behöver fler kolleger, inte färre och patienterna måste känna trygghet i att få vård i tid. 

 

Därför måste de planerade effektiviseringarna och nedskärningarna på SUS uppmärksammas och stoppas.

 

Carina Svensson (S)

Regionråd i oppositon och andre vice ordförande i SUS sjukvårdsstyrelse