Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kreativ elevräkning höjer inte några betyg i Malmö

Anton Sauer (C), 2:e vice ordförande Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö.

Att räkna bort en del av eleverna för att få upp resultatet ändrar inte det faktum att närmare en femtedel av eleverna inte nått behörighet, skriver Anton Sauer (C) i en replik till Sara Wettergren (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) blundar för de stora strukturproblemen som Malmös skolor har och har haft under många år. Wettergrens svar på min debattartikel på Kvällsposten Debatt vittnar om en ovilja att ta tag i de problemen som finns i Malmös skolor. Delvis börjar hon med att anklaga mig för att inte vara uppdaterad på de senaste siffrorna kring behörighet och sen skriver hon ut samma siffra jag använde mig av, men väljer att använda sig av en annan siffra där man räknar bort en del elever. Att räkna bort en del av eleverna för att få upp resultatet ändrar inte det faktum att närmare en femtedel av eleverna inte nått behörighet och detta är Wettergren högst medveten om även om hon låtsas som annat.

 

Sen är det så klart glädjande att både meritvärdet och behörigheten har gjort en liten ökning i år. Dock infinner sig en oro när denna ökning kommer i samband med att nationella proven inte har genomförts. Vi hoppas så klart att eleverna börjar gymnasiet med tillräckliga kunskaper men skulle fallet vara så att en större grupp elever skulle fått betyg som inte matchar deras förkunskaper kommer detta medföra merkostnader under deras gymnasietid. Vi politiker ska alltid hoppas på det bästa, men vi måste också förbereda oss för flera olika scenarier.

 

Det jag och Centerpartiet tycker är mest beklagligt i det hela är att skolkommunalrådet helt verkar sakna insyn i hur illa situationen i Malmös skolor verkligen är. Sjukskrivningen för personalen ligger exempelvis högre än rikssnittet. Vilket blir en fingervisning kring vilken börda som läggs på deras axlar när ledande politiker backar från sitt ansvar och låtsas att allt fungerar som det ska. Tittar man sen över en längre period på hur statistiken ser ut för Malmös skolor så har i snitt mellan 30 procent till 35 procent av eleverna varje år sedan 2009 gått ut utan att bli godkända i alla ämnen. Närmare var var femte elev har sedan 2009 gått ut utan behörighet för att komma in på yrkesprogrammen och cirka 15 procent till 20 procent av eleverna har gått ut utan att ha klarat matematiken. Att behandla detta, som S och L gjorde i sin senaste budget, med stora nedskärningar visar på att varken viljan eller ambitionen att förbättra situationen i Malmös skolor finns. 

 

Anton Sauer (C)

2:e vice ordförande Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden