Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftlös regering skapar katastrofal elbrist i Malmö

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Elbrist är något man hör talas om i U-länder. Det är inte värdigt ett land som Sverige att regeringen har försatt oss i samma situation, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: SHUTTERSTEOCK

Elbrist är något man hör talas om i U-länder. Men i Malmö och södra Sverige råder det elbrist. Om precis en månad förvärras det i Malmö. Höj inte skatten på kraftvärme med 473 procent, skriver Torbjörn Tegnhammar på Moderaternas partidag under Almedalsveckan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Malmö är Sveriges port till kontinenten. Här vill stora företag etablera sig för att dra nytta av det strategiska läget med Öresundsbron, Skandinaviens största flygplats Kastrup och en av norra Europas mest universitetstäta regioner. Malmö är Skånes tillväxtmotor där företag i kommunen skapar tusentals arbetstillfällen till människor boende i hela Öresundsregionen. Detta hotas nu av regeringens oansvariga energipolitik som inom kort kommer att försätta södra Sverige i elbrist. Det är inte en värdig situation för ett modernt industriland. 

 

Därför kräver nu Moderaterna att regeringen river upp sitt beslut, för att inte sabotera Malmös tillväxt och framtida utveckling.

 

Efter att Barsebäck lades ner är Skåne och inte minst Malmö beroende av den lokala elproduktionen för att klara vårt effektbehov. Heleneholmsverket i Malmö står i dag för cirka 25 procent av stadens energiförsörjning. I vårändringsbudgeten genomför regeringen en skattehöjning med inte mindre än 473 procent på kraftvärmen. Detta ger konsekvensen att Eon tvingas att lägga ner elproduktionen från och med den första augusti. Med andra ord kommer en fjärdedel av Malmös energiförsörjning att försvinna över en natt, utan att det finns något alternativ att ersätta bortfallet med. 

 

Detta är en katastrof för Malmö. Redan nu har vi fått se konsekvenserna av den socialdemokratiskt ledda regeringens ansvarslösa politik. Brödproducenten Pågen, som är ett klassiskt Malmöföretag och en av stadens största arbetsgivare med anställda från 38 länder och därmed en viktig aktör för integrationen, vill bygga ut sin produktion och skapa fler arbetstillfällen. Det är nu mycket osäkert om expansionen kan genomföras, då Eon inte kan garantera tillräckligt mycket el till en utbyggd verksamhet.

 

Elbrist är något man hör talas om i U-länder. Det är inte värdigt ett land som Sverige att regeringen har försatt oss i samma situation.

 

Malmö är en stad som växer och det finns en bred politisk enighet om att staden ska fortsätta växa. Vi ska bli en halvmiljonstad med stora företag som skapar arbeten till människor i hela Öresundsregionen och Malmöborna ska snabbt kunna ta sig till Köpenhamn med hjälp av en modern och miljövänlig metro som på allvar ska binda ihop de två städerna.

 

Allt detta förutsätter att Malmö och södra Sverige har en trygg och stabil eltillförsel. Det är inte rimligt att vi nu står inför en situation där företag inte kan bygga ut, utan tvärtom riskerar att flytta ifrån Malmö till platser där det finns tillräcklig tillgång på el för att deras verksamhet ska kunna växa.

 

Samma öde kan drabba Malmö Stads ambitiösa planer om att bygga bort bostadsbristen, något som det i huvudsak råder full politisk enighet kring. Kommer elbolagen kunna ansluta stora nya bostadsområden i Malmö eller kommer vi tvingas dra i nödbromsen för nödvändig utveckling och tillväxt i staden? 

 

Regeringens ansvarslösa politik är ett direkt hot mot Malmös utveckling. I stället för att genomföra en ansvarsfull omställning till fossilfria energikällor orsakar man nu en snabbavveckling av kraftvärmen i både Malmö och Stockholm. Eftersom alternativen och framför allt stamnätet ännu inte är utbyggt för att ersätta bortfallet är risken stor att alla miljövinster uteblir och att kraftvärmeelen i stället tvingas ersättas av smutsig importerad kolkraftsel ifrån Tyskland.

 

En stabil energitillförsel är avgörande för Malmös framtid. Det är en förutsättning för omställningen till eldrivna transporter, för metron till Köpenhamn, för att fler jobb ska kunna växa fram och för att fler bostäder ska kunna byggas i Malmö.

 

Regeringen måste riva upp sitt oansvariga beslut om att driva fram en snabbavveckling av kraftvärmen. Det är inte värdigt ett land som Sverige att Skåne ska drabbas av elbrist!

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö