Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kontraproduktiva regler för Malmös uteserveringar

Charlotte S Bossen (C), styrelseledamot i Malmöcentern.
Foto: PRIVAT

Varför vill Malmö stad och dess styre försvåra både för företagare och för människor som inte längre kommer kunna nyttja uteserveringar?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I december presenterade Malmö stad nya riktlinjer för stadens uteserveringar. Förutom regler kring tillgänglighet, framkomlighet och trafiksäkerhet, togs även beslut om hur uteserveringarna ska utformas estetiskt. Syftet är att få uteserveringen att smälta in i stadsmiljön. På stadens uteserveringar tillåts bland annat inte trädäck och möblerna skall vara i neutrala färger för att passa in i stadsmiljön. Det är i dag svårt och byråkratiskt att driva företag i Malmö stad. De nya riktlinjerna försvårar ytterligare för företag att bedriva verksamhet i staden. 


Markytan i Malmös stadskärna är till stora delar uppbyggd av kullerstenar som skapar ett kuperat underlag. Det kan minska framkomligheten för personer som använder rullstol. Det kuperade underlaget kan också begränsa framkomligheten för personer som använder rollator och medföra fallrisk för personer med nedsatt gångförmåga. Ett trädäck kan däremot skapa ett jämnare underlag. Ett jämnare underlag kan göra uteserveringen mer framkomlig, vilket i sin tur bidrar till att göra uteserveringen mer tillgänglig för alla.


En möbel som på grund av sin färgsättning smälter in i stadsbilden kan vara svåra att urskilja för en person med synnedsättning. Men möbler i utstickande färger, kan däremot skapa en kontrast mot stadsmiljön, vilket gör möblerna lättare att urskilja, något som kan underlätta när personen orienterar sig på uteserveringen. 


Malmö stad bör underlätta för företagare att etablera sig och bedriva verksamhet i staden. Fler företag bidrar till att utveckla staden ekonomiskt och hållbart. Malmö stads riktlinjer för uteserveringar är ett av många exempel på hur Malmö stads ledande politiker återigen begränsar möjligheten för företag att bedriva verksamhet i staden. Naturligtvis skall regler kring tillgänglighet, säkerhet och framkomlighet bevakas. Men därutöver är det totalt oacceptabelt att staden skall reglera utformningen av uteserveringar. Det är totalt oacceptabelt att Malmö stad, genom byråkratiska riktlinjer begränsar möjligheten till att driva företag i staden och dessutom, i detta fall, på grund av ogenomtänkta riktlinjer, även begränsar möjligheten för företag att anpassa uteserveringen så att alla människor, oavsett förutsättningar kan använda den.


Charlotte S Bossen

Legitimerad arbetsterapeut & styrelseledamot i Centerpartiet i Malmö