Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunerna urholkar rätten till kontaktperson

Harald Strand, förbundsordförande Riksförbundet FUB.Foto: LINNEA BENGTSSON
Julia Henriksson, förbundsjurist Riksförbundet FUB.Foto: LINNEA BENGTSSON / PRESSBILD

Roko Kursar hävdar att rättspraxis har frångått intentionerna i LSS. Det stämmer dock inte för insatsen kontaktperson, skriver Harald Strand och Julia Henriksson vid Riksförbundet FUB.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Riksförbundet FUB har följt replikskiftet mellan omsorgspedagog Fredrik Persson och Malmös kommunalråd Roko Kursar (L) på Kvällsposten Debatt. Här finns, i alla fall på papperet, en samsyn om vikten av LSS-insatsen kontaktperson, för att förhindra att personer med funktionsnedsättningar blir isolerade. 

 

Det är viktigt och nödvändigt att se över hur beslut om kontaktperson fattas. Riksförbundet FUB välkomnar diskussionen och instämmer i det som både Roko Kursar och Fredrik Persson konstaterar: Att boendepersonal och kontaktpersoner har olika uppdrag och syften. En kontaktperson är en vän som den enskilde är med och utser. Tillsammans med en kontaktperson kan den enskilde genomföra självvalda aktiviteter, utan att behöva ta hänsyn till grannar och kolleger. 

 

Roko Kursar, Fredrik Persson och Riksförbundet FUB är alltså överens om att kontaktperson är en viktig insats, som ska ges även till personer som bor i gruppbostad och arbetar på daglig verksamhet. Att vara överens om detta innebär dock inte att problemet med mängden nekade ansökningar är löst. 

 

Roko Kursar hävdar att rättspraxis har frångått intentionerna i LSS. FUB håller med om att detta är fallet för många LSS-insatser, till exempel personlig assistans, korttidstillsyn och ledsagning. Det stämmer dock inte för insatsen kontaktperson. 

 

Rätten till kontaktperson har aldrig prövats i högsta instans. Det är alltså inte Högsta förvaltningsdomstolens tolkningar av lagtexten som har lett fram till de många avslagsbesluten. 

 

Förarbetena kan inte heller anses vara otydliga. Där fastslås att kontaktperson är en insats som ska tillföra kontakter utöver anhöriga och personal. Trots detta konstaterar vi i vår rapport ”500 röster om LSS” att många kommuner har infört egna riktlinjer som begränsar möjligheten att beviljas kontaktperson om man bor i gruppbostad och arbetar i daglig verksamhet. 

 

Det positiva med allt detta är att det inte behövs stora och ambitiösa lagändringar för att fler ska beviljas kontaktperson. Det som behövs är rättssäkra beslut grundade i relevanta rättskällor. Det är kommunernas egna riktlinjer som urholkar LSS-insatsen kontaktperson, inte den nuvarande lagtexten. FUB hoppas därför att Roko Kursar menar allvar med sin översyn och ser över hur Malmö stad motiverar avslagsbesluten. Lösningen på isoleringen finns nämligen inte hos domstolarna utan hos kommunerna själva. 

 

Harald Strand

Förbundsordförande Riksförbundet FUB

 

Julia Henriksson

Förbundsjurist Riksförbundet FUB